13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Za 40 hiljada godišnje, preuzimaju višemilionsku odgovornost

Vozila Sluzbe zastite Tivat ispred baze
Vozila Sluzbe zastite Tivat ispred baze

Opština Tivat uskoro će sa kompanijom Adriatic Marinas-Porto Montenegro potpisati ugovor koji podrazumijeva obavezu angažovanja pripadnika i tehničke opreme opštinske Službe zaštite i spašavanja na poslovima protivpožarnog obezbjeđenja marine i naselja Porto Montenegro. Tu uslugu, kako je ranije najavljeno iz rukovodstva lokalne uprave, Porto Montenegro će godišnje Opštini Tivat plaćati 40 hiljada eura.

„Ugovor o poslovno –tehničkoj saradnji sa kompanijom Adriatic Marinas po pitanju angažovanja ljudi i sredstava Službe zaštite nije potpisan. U toku su aktivnosti oko ugovaranja privremenog vršenja dežurstva (24 časa dnevno sa potrebnim brojem izvršilaca i vozilima za vršenje istog) u kompleksu Porto Montenegro.“-kazao je menadžer Opštine Tivat Zoran Petranović.

On je kazao da Služba zaštite trenutno ima 12 pripadnika, a da po sistematizaciji treba da ima njih 18, „predviđena je mogućnost dopunske popune zboge povećanog obima posla za potreban broj izvršilaca na određeno vrijeme, u skladu sa pravovremenom procjenom.“

Zbog toga je nedavno raspisan konkurs za dva izvršioca na neodređeno vrijeme, te za njih još 4 na određeno vrijeme – do kraja godine.

„Ovo iz razloga mogućeg potpisivanja ugovora sa Adriatic Marinasom.“ – pojasnio je Petranović.

Iako su opštinski zvaničnici ranije govorili da se ugovor odnosi samo na obavezu protivpožarnog obezbjeđenja budućeg helidroma u elitnoj tivatskoj marini i nautičkom naselju, menadžemnt Porto Montenegra, kako je nezvanično potvrđeno, namjerava da tivatskoj Službi zaštite kroz ovaj ugovor, nametne obavezu da protivpožarno obezbjeđuje čitav kompleks u većinskom vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka. Spisak obaveza koje će za 40 hiljada eura godišnje u Porto Montenegru obavljati tivatski vatrogasci i koji će biti sastavni dio ugovora, piše nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacje i civilnu zaštitu dr Zoran Begović. On je, odmah nakon što je 2013 penzionisan iz državne službe, angažovan kao stalni stručni konsultant u Porto Montenegru za koji je prethodno Begović, kao pomoćnik ministra MUP-a, godinama potpisivao i odobravao Mankovoj kompaniji razne zahvate na prostoru bivšeg Arsenala koji su se ticali manipulacije sa opasnim materijama, formiranja postrojenja i veza za ukrcaj goriva na jahte, te protivpožarnog obezbjeđenja cijele nove marine.

Jedino protivpozarno obezbjedjenje Porto Montenegra
Jedino protivpozarno obezbjedjenje Porto Montenegra

Prema važećem Zakonu o zaštiti i spašavanju, kompleks kakav je Porto Montenegro mora da ima vlastitu dobro opremljenu Službu zaštite, na čemu MUP dok se tim poslovima bavio Begović, nikada nije insistirao. Iako u njoj boravi skoro 300 jahti od kojih su neke veličine omanjeg kruzera, a marina ima i pumpu za snandijevanja brodova gorivom i tankove kapaciteta 900 tona dizela, Porto Montenegro ne raspolaže nikakvim protivpožarnim obezbjeđenjem osim jedne stare vatrogasne cisterne naslijeđene još od bivšeg Arsenala i jednog gumenjaka koji, osim natpisa „Fire Boat“, nema nikakvu opremu za gašenje požara. Stoga su Mankovi menažeri pronašli mnogo jeftinije riješenje – da za nekoliko desetina hiljada eura godišnje angažuju Službu zaštite i spašavanja Opštine Tivat, umjesto da kupuju skupu opremu, protivpožarna vozila i zapošljavaju sopstveni dodatni kadar. Tivatski gradski oci ovo su spremno prihvatili iako ovaj aranžman podrazumijeva da će, u slučaju bilo kakve štete, a ona se u marini i ultraluksuznom naselju može mjeriti samo milionima eura, grad Tivat sutra iz svog budžeta plaćati odštetne zahtjeve osiguravajućim kućama koje ga budu tužile zbog (ne)adekvatnog reagovanja njegove Službe zašpite i spašavanja u privatnom kompleksu Pitera Manka.

Najčitanije