13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

WWF oštro osudio ubijanje morske kornjače

Kornjača

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) oštro je osudila incident namjernog ubijanja morske kornjače u Stolivu u Crnoj Gori istaknuvši da, uprkos tome što su morske kornjače zaštićena vrsta, stradavaju zbog posljedica direktnog ili indirektnog utjecaja ljudskih aktivnosti zbog čega im je ugrožena budućnost.

WWF naglašava da čin namjernog i potpuno besmislenog ubijanja morske kornjače pokazuje nisko razvijenu svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta, što  jasno govori kako se hitno mora promijeniti pristup zaštiti morskih organizama.

“Morske kornjače stradavaju radi različitih ljudskih aktivnosti, primjerice diljem svijeta kao slučajan ulov tokom ribolova, bivaju povrijeđene u kontaktu s plovilima ili ugibaju od progutanog plastičnog otpada koji pluta morima”, upozorio je stručnjak za ribarstvo u WWF-u Adriji Danijel Kanski.

U saopštenju se naglašava da su prema crnogorskom ‘Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta’, morske kornjače zaštićena vrste te je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje i ubijanje.

Kanski naglašava da se zbog konstantnog povećavanja turističkih aktivnosti na području Jadranskog mora, morske kornjače sve češće susreću s ljudima, što ponekad završava sramotnim ishodom. Takvi incidenti ugrožavaju i samu percepciju Crne Gore kao poželjne turističke destinacije, jer gosti sve češće biraju očuvane ekosustave koji obiluju životom, rekao je.

“Susreti s morskom kornjačom ostaju upamćeni kao najbolja turistička ronjenja, a ronioci se vraćaju na mjesta na kojima postoji mogućnost susreta s tim životinjama. Čuvajmo morske kornjače jer su one ogledalo našeg ponašanja prema moru i nemojmo dopustiti da se unište ti prekrasni morski divovi koji su primjer spokoja morskih prostranstava”, kazao je Kanski u saopštenju.

Najčitanije