11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vujović: Hitno definisati način finansiranja bolnice Meljine

Bolnica Meljine
Bolnica Meljine

Vlada je odlukom da Opštu bolnicu ,,Meljine“ privremeno uključi u sistem javnog zdravstva potvrdila da javni interes nije sporan. Međutim, ostaje pitanje na koji način će taj sistem biti održiv i šta znači privremeno uključivanje , ocijenila je pomoćnica ministra zdravlja Tamara Vujović. Po njenim riječima, ostaje nejasno da li će to važiti do okončanja najavljenog sudskog spora između Vlade i konzorcijuma Atlas grupa, koji će potrajati, do završetka turističke sezone, do izbora ili zauvijek?

U planovima, strategijama razvoja zdravstva, nigdje nema bolnice u Meljinama, u smislu racionalizacije bolničkog sektora, nema nigdje pomena o dodatnim bolničkim kapacitetima. Kako pronaći mjeru brige o javnom interesu, zdravstvenoj zaštiti stanovništva i finansijskoj održivosti  sistema. Pitanje  privremenosti u ovom rješenju i finansiranje ostaju nejasni “ kazala je Vujović koja je zamjenica ministra zdravlja po specijalnim ovlašćenjima, odnosno kontrolor u ime opozicije. Ona podsjeća da je za funkcionisanje bolnice u Meljinama potrebno pet miliona eura godišnje, kao i da je nakon njene prodaje Atlas grupi  2,6 miliona dobijano iz Fonda, a 1,5 milion iz sopstvenih  sredstava.

“ Dakle i tada, uz podršku države i uz sopstveni napor kroz dovođenje konsultanata, sistem nije bio održiv. Ali, tada je kupac bio u milosti države, pa se plaćalo i više usluga nego što se obavljalo, a i obavljano je više usluga nego što je indikovano. Nije bilo pomena o gradnji novih sadržaja i ispunjenja ostalih elemenata ugovora “, – kazala je Vujović.

Najčitanije