16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrmac kroz objektiv Antona Gule Markovića

Uz ogromno interesovanje Tivana koji su dupke ispunili sprat galerije ljetnjikovca Buća-Luković što su ga ukrasile atraktivne fotografije, u Tivtu je sinoć otvorena samostalna izložba umjetničkih fotografija „Vrmac“, autora Antona-Gule Markovića. Deveta po redu Markovićeva samostalna izložba posvećena je inspirativnoj temi – prebogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini brda Vrmac u zaleđu Tivta.

„Vrmac je brdo u kome su se slili i sabili svi kulturni slojevi koji Boku znače.Sve druge planine i brda okruđuju Boku, a Vrmac, budući da je u njenom centru, je ono što je Boka sama po sebi. Tu imamo jedan specifičan način života, koji se na fotografijama divno vidi, kada se ljudsko spojilo sa samom prirodom. I tu se rodio jedan dobar izraz – pejzaž, krajolik, krajodraz. Krajodraz zvuči kao hrvatska riječ, ali nije – to je naša domaća riječ – odraz kraja. A svaki kraj, kao i svako biće ima dušu, kao je to kazao naš poznati pjesnik Frano Alfirević.”- istakao je, otvrajući izložbu, profesor Neven Staničć, urednik programa u Centru za kulturu Tivat.

On je podsjetio i na riječi Miloša Crnjanskog koji je govorio da ulazak u Boku sa mora, podsjeća na ulazak u teatar i to na neku veličanstvenu baletsku predstavu, naglasivši da upravo igra predivne prirode i bogatog kulturnog nasljeđa Boku Kotorsku čini tako jedinstvenom i neponovljivom, što se vidi i na sjajnim fotografijama Antona Markovića. Pejsaži netaknute prirode, ostaci bogatog graditeljskog nasljeđa još od ilirskih vremena do autrougarskih fortifikacija sa kraja 19.vijeka, te izvanredna ruralna arhitektura, ukomponovana sa prirodnim okruženjem tema su njegovih forografija, ali i argumenti što su Vrmac kandidovale za formalno dobijanje statusa zaštićenog parka prirode.

Govoreči o radu Anona Markovića koji je se fotografijom bavi od 1970 i pored na samostalnim, do sada je svoje radove izlagao na preko 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, Staničić je naglasio da je Markovićev opus bio prvenstveno dokumentaristički, “ali mu to nikada nije smetalo da praveći dokumentarnu fotografiju, iz nje izvuče umjetnost”.

“Gula snima nenametljivo, međutim uvijek kristalno jasno. Sa mjerom, sa značajem i stavljajući sebe u drugi plan. Možda ćemo od njega jednom gledati i aktove, ali do tada divimo se njegovim dokumentima”- istakao je Staničić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije