3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijeme – i dalje veoma toplo

Boka kotorska – foto Boka News

U Crnoj Gori će u utorak biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Duvaće slab do umjeren južni vjetar, na sjeveru povremeno umjeren do pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 13 do 24, najviša dnevna od 28 do 39 stepeni.

Boka vrijeme – Foto Boka News

PREPORUKE DOMA ZDRAVLJA KOTOR  ZA LJETO

Glavna turistička sezona je počela. Da bi se izbjegle eventualne neprijatnosti i zdravstveni rizici na putovanju, neophodno je dobro se pripremiti za ljetovanje i prije odlaska na put obratiti pažnju na sve detalje. Potrebno je informisati se o mogućim rizicima tokom putovanja i u mjestu ljetovanja i u skladu sa tim sprovesti preventivne zaštitne mjere.

Dom zdravlja Kotor pripremio je preporuke svima koji se pripremaju da krenu na godišnji odmor, kako treba da se ponašaju i šta treba da preduzmu kako bi se izbjegle neprijatnosti i eventualne nezgode. Prije putovanja svaki putnik treba da se informiše o zdravstvenim rizicima u zemlji u koju putuje, klimatskim uslovima, higijenskoj ispravnosti vode i hrane, zdravstvenim ustanovama kojima se može obratiti u slučaju potrebe.

Veoma je važno da na put krenite odmorni i da ukoliko putujete automobilom, izbjegavajte saobraćajne gužve i da se prije polaska informišite se o stanju na putevima. Vozite u odgovarajućoj obući, ne koristite mobilne telefone tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića. Ukoliko putujete s malom djecom, sve detaljno isplanirajte, pripremite dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobile koristite umjerno. Ukoliko ste hroničan bolesnik treba da budete posebno obazrivi. Unaprijed se raspitajte o kvalitetu i dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će te provesti godišnji odmor.

Ako ljetujete na moru poštujte preporuke ljekara i izbjegavajte sunčanje u vremenu od 10 do 17 sati. Preporučuje se umjereno sunčanje u jutarnjim u periodu do 10 i od 17 sati, uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva posebno za djecu. Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu odmah se javite spasiocu na plaži ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko ćete odmor da provedete na planinu ili planirate izlete u prirodi prethodn provjerite najavljenu vremensku prognozu i detaljno se upoznajte mjestom gdje ćete boraviti u prirodi. Do odredišta koristite obilježene staze i puteve i obucite adekvatnu odjeću i obuću i pripremite dovoljne količine vode. Obavezno ponesite napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije za njih. Na izlet u prirodi, djecu vodite samo u slučaju detaljno planiranog izleta, a tokom boravka u prirodi ne palite vatru i ne bacajte opuške i zapaljive predmete.

Korisni telefoni

  • Služba spašavanja 123
  • Policija 122
  • Hitna pomoc 124
  • Call centar amscg 19807

 

Najčitanije