9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijeme – Teška južina

Južina
Južina

Pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na sjeveru u višim planinskim predjelima uglavnom snijeg i susnježica. Očekuju se umjerene do obilne količine padavina. Vjetar umjeren do jak, na udare ponegdje i olujne jačine, južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura vazduha od 2 do 13 stepeni.

 

Danas umjereno do potpuno oblačno sa jakim i veoma obilnim padavinama, odnosno u višim planinskim predjelima na sjeveru jak snijeg, a u ostalim predjelima se očekuje jaka kiša sa pljuskovima praćeni grmljavinom. Naredna četiri dana umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša, a u sjevernim predjelima snijeg i susnežica. Vjetar južnih smjerova, u petak ponegdje i olujne jačine, krajem perioda postepeno u slabljenju, u nedelju krajem dana u skretanju na sjeverni. Najviša dnevna temperatura vazduha u manjem kolebanju, krajem prognostičkog perioda u padu.

Južina remeti koncentraciju i donosi glavobolje, a naročito meteoropatima kojima su sve promjene vremena ionako teške. Južina dolazi kad naglo poraste pritisak vazduha i temperatura što remeti krvni tlak, stvara pritisak u organizmu i utiče na raspoloženje.

U Dubrovačkoj republici imali su odredbu da nisu nikad vijećali i donosili odluke kada je bilo vrijeme od šiloka i južine, juga.

“On je sam od sebe kazna, a misao je klonula, životna radost istječe kroz mutne oči i pocrnjela lica. Ni sebe samog po šiločini ne voliš pa kako bi pomućenim razborom donio odluku o drugima!” – kako piše dubrovačka spisateljica Tereza Buconić Gović.

Najčitanije