9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijeme – septembar završava zatopljenjem

Vrijeme - pogled na ostrva foto Z.Nikolić
Vrijeme – pogled na ostrva foto Z.Nikolić

Polje visokog vazdušnog pritiska, koje zadnjih dana dominira većim dijelom Evrope, i kod nas donosi stabilne vremenske prilike. Noći su svježe, osobito u unutrašnjosti gdje minimalne temperature ponegdje padaju na svježih 5°C, ali danju je posvuda toplije od normale za dio godine.

Slično, čak i toplije, bit će i u ovoj sedmici. S obzirom da smo i kalendarski zakoračili u jesen, vremenske prilike koje nam predstoje sljedećih desetak dana mogu se okarakterizirati kao “bablje” ljeto.

Anticiklona će dominirati nad našim područjem do petka, a u subotu će pritisak padati uz mogućnost jačanja južine, ali i daljnji rast temperature vazduha. Tek prolazno će zapuvati jugo. Iako je vjerojatnost najveća da će se nastaviti pretežno sunčano i suvo vrijeme, ne može se posve isključiti mogućnost prolazne kiše u drugom dijelu subote.

Jesenskih ciklona i većih zahlađenja nema ni početkom sljedeće sedmice. Očekuje se daljnji lagani porast temperatura vazduha koje se ponegdje mogu čak približiti vrućih 30 Celzijevih stepeni, posebno u Dalmaciji.

Najčitanije