Vrijeme – Prognoza za proljeće 2015.

Očekuje se da razdoblje od marta do maja 2015. bude malo toplije od prosjeka uz uobičajenu količinu oborine

Vrijeme Boka Kotorska - oblačno sa kišom 17.novembar 2014
Vrijeme Boka Kotorska

U medijima se proteklih dana pojavila prognoza za proljeće 2015., prema kojoj našem području prijeti „najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama“. Međutim, ovakva informacija ne nalazi uporište u službenoj prognozi DHMZ-a.

Naime, prema prognostičkim materijalima koje DHMZ preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu (Velika Britanija), a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena na DHMZ-u, predviđa se da će proljeće 2015. u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene.

I dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi, npr. Met Office-a iz Velike Britanije, kao i sezonske prognoze koju izrađuje IRI (International Research Institute for Climate and Society; University of Columbia, SAD), pokazuju da se za područje Hrvatske, ali i za dio srednje i jugoistočne Europe te veći dio Sredozemlja predviđa također pozitivno odstupanje sezonske temperature od klimatološkog srednjaka ili najmanje prosječno toplo. Što se oborina tiče, očekuju se uglavnom uobičajene količine oborine.

Tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje mart – maj 2015. pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od njega, osobito u aprilu i maju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega. To također ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina (signal za manjak oborina npr. postoji u martu).

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.