16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijeme je za bakalar, evo što predlažemo…

Bakalar

Mirisi i okusi blagdana, se osjećaju što znači da je vrijeme za bakalar. Ova “sirotinjska riba kraljevskog okusa” kod nas se najčešće priprema na dva načina – na bijelo i crveno, ali za nju postoji  mnogo kulinarskih mogućnosti i recepata…

Domaćice znaju dobro kako se suvi bakalar nekoliko dana namače, pritom mu par puta treba promijeniti vodu, a neki, kako bi bio mekši, dodaju i mlijeko.

Nakon toga se kuva, te očisti od drača. I poslije se od njega mogu raditi razna čuda od delikatesa…

Bakalar

Pašteta od bakalara

Za paštetu skuvani bakalar treba očistiti od drača, kože, usitniti ga na manje komade, a vodu sačuvati i u njoj skuhati krompir u kori. Bakalar staviti u blender ili usitniti štapnim mikserom, dodati mu na sitno izrezani češnjak i malo petrusina, izblendati

Dodati mu potom očišćeni krompir, dobro sve izblendati uz lagano polijevanje maslinovim uljem. Začiniti solju, paprom, prebaciti u posudu za posluživanje i poslužiti uz topli francuz ili tost.

Pohovani bakalar

Bakalar skuvati, filetirati ga, dobro očistiti od drača, kože. Pripremiti tri posude, s brašnom, razmućenim i začinjenim jajima i prezlama. Ploške bakalara uvaljati u posude tim redom, i na kraju ih pržiti u dubokom ulju. Ocijediti masnoću na salveti.

Bakalar sušenje Norveška

Polpete od bakalara

Bakalar skuvati, očistiti od drača, kože, a onda što sitnije iscjeckati. Pomiješati ga s malo namočenog starog kruha, razmućenim jajetom, zbog pikantnosti i po želji na sitno nasjeckanom slanom srdelom ili inćunom.

Po želji se može dodati i neka druga frigana ili pečena riba, također nasjeckana na male komade.

Masu dobro izmiješati, začiniti ako treba,  dodati još malo prezle. Sjediniti smjesu, rukama oblikovati polpete, uvaljati ih u brašno i pržiti u vrelom ulju. Suvišnu masnoću ocijediti na salveti.

Bakalar na crveno

Toć od bakalara

Bakalar kuhati dok skroz ne smekša, očistiti ga pažljivo od drača i kože, vodu u kojoj se kuvao sačuvati. U njoj se naknadno mogu zakuvati i oriz.

U posudi izdinstati pola češnjaka, malo petrusina, dodati usitnjenu pamidoru kojoj je prethodno skinuta koža, ili pelate, dec bijelog vina, te nakon što alkohol ispari, komade bakalara, te malo tekućine u kojoj se bakalar kuhao. Dotjerati okus začinima.

Pri kraju u posoljenoj vodi skuhati tjesteninu ili njoke, i poslužiti s toćom od bakalara.

Bakalar na glagoljaški

Bakalar na glagoljaški

Oguliti krompir i narezati ga na ploške. Bakalar narezati na kockice. Filete slanih riba sitno nasjeckati, i dobro pomiješati sa sitno sjeckanim petrusinom i češnjakom, krušnim mrvicama i maslinovim uljem da se dobije gušća smjesa.

Staviti malo ulja u padelu i slagati red krompira, red bakalara i red smjese od slanih riba, završiti s krompirom.

Preliti vodom tako da sve prekrije. Ne soliti!

Kuvati na laganoj vatri oko 45 min. Dodati vino, vrhnje i limun i kuhati još 10 – ak minuta.

Baklar
Baklar

Bakalar na rižot

Bakalar skuvati, očistiti od drača i kože, vodu sačuvati. U posudi izdinstati češnjak, malo petrusina, dodati oriz, provrtiti je na vatri, a onda dodati pelate. Još malo provrtiti na vatri.

Dodati dec bijelog vina, oriz lagano podlijevati tekućinom u kojoj se kuvao bakalar. I pri kraju hlapljenja alkohola ubaciti na komadiće isječeni bakalar, još malo kuvati, začiniti, skinuti s vatre i u vrući rižot dodati ožicu masla za kremastiji okus. Poklopiti pet minuta. Po želji poslužiti s ribanim sirom.

Bakalar u škartocu s povrćem i ruzmarinom,

Bakalar

File skuvanog bakalara malo: krompira, mrkve, poriluka, petrusina, selena, luka, cherry pamidore, ruzmarina prstohvat soli, papar, malo maslinova ulja i bijelog vina

Neku malo dublju zdjelicu obložite papirom za pečenje, zatim u nju stavite malo krompira, zatim povrće i na vrh bakalar. Sve začinite, prelijte s malo maslinova ulja i bijelog vina.

Napravite malu omču i sve dobro zatvorite kako sokovi nebi izlazili van! Pecite oko pola sata na 180°C.

 

Najčitanije