9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijedna donacija ličnih priznanja i predmeta za Zbirku pomorskog nasljeđa

Donacija Tomislava Draškovića
Donacija Tomislava Draškovića

Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu je dobila izuzetno vrijedne nove eksponate kao donaciju penzionisanog kapetana fregate JRM iz Splita, Tomislava Draškovića.

Čovjek koji je 1967 bio prvi, probni komandant nove, prve samostalno konstruisane i izgrađene jugoslovenske podmnornice P-821 “Heroj”, a koja je danas centralni i najatraktivniji muzejski eksponat u Tivtu, Zbirci pomorskog nasljeđa poklonio je svoju uniformu koju je nosio na “Heroju”, oficirsku šapku, niz medalja i odlikovanja kojima je nagrađivan i svoju Zlatnu podmorničku značku koja je sama po sebi, izuzetno vrijedan predmet.

Drašković je poklonio i panel sa okidačima za ispaljivanja torpedo iz krmenih cijevi sa podmornice P-802 “Sava”kojom je on takođe komandovao.

Bivsi jugoslovenski podmornicari u muzeju u Tivtu
Bivsi jugoslovenski podmornicari u muzeju u Tivtu

“Mislim da ovi predmeti pripadaju uz “Heroja” i da je Zbirka pomorskog nasljeđa u Tivtu pravo mjesto da oni budu izloženi, da se sačuvaju i pokažu budućim generacijama.”- kazao je Drašković dok mu se na vrijednoj donaciji koja personifikuje sve ljude što su desetljećim služili na podmornicama, zahvalio kustos tivatskog muzeja, Dražen Jovanović. On je naglasio da je za te predmete već pripremljeno adekvatno mjesto na navigacijskom stolu u centrali podmornice “Heroj”.

Bivsi jugoslovenski podmornicari u muzeju u Tivtu
Bivsi jugoslovenski podmornicari u muzeju u Tivtu

Predsjednik Udruženja građana “Podmorničar” iz Tivta, kapetan bojnoj groda u penziji Rajko Bulatović kazao je da će u saradnji sa Udruženjima podmorničara iz Pule, Ljubljane i Beograda, biti pokrenuta veća akcija sakupljanja predmeta iz ličnih zbirki bivših jugoslovenskih podmorničara i njihovog predavanja muzeju u Tivtu kao mjestu koje najbolje čuva uspomene na jugoslovenske podmornice i njihove posade.

Najčitanije