15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrhovi su izazov Maksima Stolice…

Nakon uspješnog pohoda na najviši vrh Evrope Elbrus 5642 mnv, planinar član hercegnovske NVO Orjen Outdoor, Maksim Stolica je započeo svoju životnu misliju “Seven Summits” (uspon na sedam najviših vrhova po kontinentima). Za nekoliko dana, tačnije u srijedu  15. februara sprema se na novi pohod.

Ovoga puta su meta Alpi, odnosno najviši vrh Austrije Grossglockner (black mountain) 3798 mnv, koji predstavlja jedan od tehnički najzahtjevnijih i najopasnijih uspona i u ljetnim uslovima, a veoma malo planinara iz cijelig svijeta se osmjelio na taj poduhvat u zimskim uslovima.

Planina Glockner se prostire na zapadu Austrije na granici istočnog Tirola i Koruške. Planina ima oblik piramide i dva vrha; veći Grossglockner (3798 m) i manji Kleinglockner (3770 m), koji su odvojeni sedlom po imenu Glocknerscharte što je ujedno i najopasniji i najizloženiji dio uspona na vrh. Pobjednički tim se ne mjenja tako da i na ovaj pohod Maksim kreće sa svojim penjačkim partnerom  Lazarom Badanjcem iz Dubrovnika.

Naime, ekipa kreće u nedelju veče iz Herceg Novog  i planiraju da u Austriji budu u ranim jutarnjim satima u ponedeljak. Ekipa sa sobom nosi veliku količinu opreme jer ih čeka mix leda i stijene, a sa vrha se moraju, bukvalno, cijelom dužinom spustiti na abzajl (niz konop) . Misiju čini još težom niska temperatura koja dostiže i do -30.

U utorak ujutru kreću preko ledničkih pukotina do same stijene pred vrh i spavaće u šatorima na oko 3500 mnv. U srijedu je ključni dan, i ekipa se nada lijepom vremenu. Očekujemo da će se toku dana zavijori zastava ORJEN OUTDOR-a u rukama našeg Maksima Stolice na najvišem vrhu Austrije. Petak veče očekujemo povratak. Zahvalnost za simboličnu ali pomoć koja puno znači dugujemo preduzeću Vodovod i kanalizacija Herceg Novi poručuju iz NVO „Orjen Outdoor“.

Saša Kulinović

Najčitanije