4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vreline inspirisale i akciju NVO aktivista na primorju

Plaža Seljanovo
Plaža Seljanovo

Obilazeći proteklih vrelih avgustovskih dana prepune plaže na  Crnogorskom primorju, aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv  raka (CDPR) tokom vikenda posjetili su i plaže na tivatskoj rivijeri  – Belane, Gradska plaža, Kalardovo,  Kamelija, Oblatno, Opatovo, Palma, Plavi horizont, Seljanovo, Verige,  Stara Račica. Tom prilikom su prisutnim gostima dijelili  edukativno – propagandni materijal CDPR-a, brošuru  „Sačuvajte svoju kožu od neželjenih efekata sunca, može vam trebati”.

U brošuri su pobrojane preporuke CDPR-a u vezi nekih koristi, ali i  štetnosti od efekata sunčanja, koji ne zastarijevaju, već naprotiv  doprinose da ljudi brže stare i obole.

“U brošuri navedene osnovne naznake vezane za tu  temu -da je sunčanje zdravo, što nije potpuna istina, kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja, koliki je rizik oboljevanja od kancera kože, velika zabluda da tumore kože ne treba operisati, jer je hirurška  intervencija zapravo najbolji, a često i jedini način liječenja ovih  tumora i ne smije se odlagati, te najvažnija preporuka da redovno kontrolišete svoju kožu. Istovremeno su u brošuri dati savjeti „Pametno sa suncem”, gdje je  nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su: ne sunčati se između  10 i 17 sati, tražite sjenku ili je stvarajte, nosite šešir sa širokim obodom, nosite naočari za  sunce, pokrijte ruke i noge, nosite bijelu ili svijetlu laganu odjeću,  nanesite kremu za sunčanje (sa faktorom minimum 20), pa do savjeta da bebe mlađe od godinu dana  vrlo malo ili uopšte ne iznosite na sunce”- kazao je izvršni direktor CDPR Domagoj Žarković.

Najčitanije