8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani i Dubrovčani pravili Snješka

Protekle nedelje na Vrbanju, u hercegnovskom zaleđu, na poziv na organizovanu zabavu na snijegu, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i HPD „Dubrovnik“, okupilo se više od sto pedeset izletnika iz Herceg Novog i Dubrovnika.

Uz obavezno sankanje, centralni događaj bio je takmičenje u izradi Snješka Bijelića. Petočlani mješoviti žiri, u sastavu Gordana Novaković, Saša Đedović, Nataša Janković, Dragica Podhraški i Mila Vukićević, odabrao je  tri najbolja Snješka u konkurenciji od čak 30 prijavljenih ekipa.

Prvo mjesto osvojila je ekipa „Matija“ iz Herceg Novog, drugoplasirana je grupa „Škerci“, iz istog grada, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Lijepa djeca i žene“ iz Dubrovnika. „Sportsko borilište“ je nakon 90 minuta ostavljenih za pravljenje, krasilo više od 40 figura, različitih veličina, gdje je dio formirao cijele kompozicije. Među ostalim, tu je bio i Snješko Bijelić, pristigao iz mokrinskog zaseoka Bijelići, kao jedini zaista autohtoni predstavnik. Različite su bile i veličine, pa uz one u prirodnoj, mogli vidjeti i oni, ne mnogo veći od 10 centimetara.

Snješko Bijelić je svakako bio centralni motiv, ali uz puno mašte, nastajale su, primjera radi i sniježne skulpture kuvara sa „zagorjelim“ licem zasutim pepelom, pa čak i Snješko Bijelić – kineski građevinski radnik sa prvog crnogorskog auto-puta. Ove ideje otvaraju put razmišljanju da iduće godine odemo i korak dalje i organizujemo pravi karneval sniježnih figura, što bi bila zanimljiva dopuna konvencionalnom primorskom karnevalu.

Uz puno zabave na snijegu, priganica i čaja, te dodjele medalja najboljima, odnosno diploma svim ekipama, događaj je ostavio puno pozitivnih utisaka. Sve to ukazuje da je na Vrbanju moguće organizovati i veća zimska dešavanja, uz prethodno angažovanje na rješavanju prostora za parking i svakako, njegovog čišćenja od snijega. Naime, Vrbanj raspolaže velikim neiskorišćenim prostorom, ali još uvijek nema veću javnu površinu koja može poslužiti za parkiranje izletnika.

Zahvaljujemo se posjetiocima koji su su nas podržali u ovolikom broju i svim volonterima koji su omogućili uspješnu realizaciju događaja!

Radionica izrade Snješka Bijelića i Revijalno takmičenje u sankanju, događaji su iz zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena,  a koji se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Ujedno su i dio dubrovačkog programa “Igre na snijegu”, tako da kroz oba programa zajedno promovišemo Orjen i podstičemo posjetu ove planine na tromeđi.

Najčitanije