11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vraćanje u prošlost zarad planiranja održive budućnosti

Boka Kotorska
Boka Kotorska

Pomjeranje granica svijesti javnosti i državne administracije o vrijednosti kulturne i priorodne baštine što je potvrdiila i prepuna multimedijalna sala Opštine Tivat na dašnjoj završnoj prezentaciji, najveći je efekat izuzetno uspješnog IPA projekta prekogranične saradnje „Baština pokretač razvoja“ koji su zajedno realizovali partneri iz Tivta i Dubrovnika.

Brojni predstavnici državne uprave, poslenici instutucija kulture sa obje strane granice, privrede i NVO sektora, došli su da čuju što su to sve partneri iz Tivta i Dubrovnika u protekla 23 mjeseca uradili i postigni na planu prezentacije, valorozacije i osmišljavanja novih vidova održivog korišćenja prebogate kulturne i prirodne baštine Boke i dubrovačkog kraja.

Taj projekat na kome su osim partnera iz Hrvatske i Crne Gore, sarađivali brojni stručnjaci iz Slovenije,Švedske, Srbije, Španije, Francuske i Italije, kao i crnogorski princ Nikola II Petrović Njegoš, vrijedan je preko 550 hiljada eura i finasiran je iz fondova EU. Učesnici projekta mogli su se u praksi uvjeriti kako sve čime su se oni teoretski bavili, funkcioniše u praksi na primjeru jedne od najboljih evropskih regija koje fantastično upravljaju svojim prirodnim i kulturnim bogatstvom – Provanse u Francuskoj.

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Projekat je za cilj imao uspostavljenje saradnje između institucija nadležnih za zaštitu prirodne i kulturne baštine u Hrvatskoj i Crnoj Gori kroz implementaciju zajedničkih programa,edukaciju, prenošenje znanja i aktivnosti na podizanju nivoa svijesti u javnosti o vrijednosti kulturno-prirodne baštine, kao pokretača daljeg ekonomskog razvoja oba ova područja.

Vodeći partneri u projektu bili su Opština Tivat sa naše, odnosno Zavod za prostorno uredjenje Dubrovačko-neretvanske županije sa hrvatske strane, dok su partneri NVO „Expeditio” iz Kotora i Kulturno-zavičajno društvo „Napredak” iz Gornje Lastve sa crnogorske, odnosno Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije „Dunea” i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području te županije, sa hrvatske strane. Sa naše strane granice, akcenat je stavljen na prezentaciju i valorizaciju kulturne i priordne baštine brda Vrmac iznad Tivta, pa je tako proteklih mjeseci organizovano više izuzetno maštovitih manifestacija koje su dodatno naglasile izvanredne vrijednosti i potencijale tog broda u srcu Boku koje krije netaknutu prirodu i bogato kulturno nasljeđe.

“Sve ove aktivnosti koliko god sjajne i edukativne bile nisu rađene sa namjerom”sad i nikad više”. Mi vjerujemo i želimo da one imaju svoju perspektivu jer upravo sve one zajedno, čine našu tradiciju, čine našu baštinu. Ko će našu djecu, našu unučad i praunučad akobogda, naučiti ko smo i što smo, što znadosno saditi i graditi, kako se znadosmo snaći sa kamenom i vodom, ako ne mi kroz učenje nas samih, tako i generacija koje dolaze, isključivo i samo prenošenjem znanja i iskustva. To je ono što je ovaj projekat uspio probuditi u svima nama, uspio je da nas vrati u prošlost zarad planiranja bolje budućnosti.”- kazala je sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Opštine Tivat Tatjana Jelić. Ona je podvukla da je u sklopu projekta napravljeno i više naučlnih studija o prirodnim vrijendotima, kulturnoj baštini, kulturnom pejsažu i ekonomskoj valorizaciji prostora Vrmca, te više priručnika i procjena, “čime smo udarili temelje buduće Studije zaštite Vrmca njegovog proglašenja za zaštićeni park prirode”.

Izvor:S. L.

Najčitanije