9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

VolonTuristički izlet na Orjenu

Volonturizam CG

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i PK „Subra“, u saradnji sa ADP – Zidom iz Podgorice, organizuju u nedelju 13. avgusta VolonTuristički izlet na Orjenu, u sklopu sedmice volonterskog turizma.

Sedmica volonterskog turizma se realizuje u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“, i održaće se u periodu od 10. do 17. avgusta: Cetinje 10., Lastva Grbaljska 12. i Herceg Novi 13. avgusta.

VolonTuristička akcija na Orjenu, osim upoznavanja sa ljeptoama tog područja (šetnja starim kamenim stazama, uživanju u pogledu sa vidikovca i čistoj prirodi), podrazumijeva i podršku PK „Subri“ i Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena u popravljanju i održavanju kamenih staza od istorijskog i funkcionalnog značaja na Vratlu, tehnikom „suhozidne“ gradnje.

Volonturizam, kao inovacija u zajednici, usmjeren je na turiste zainteresovane za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog kontakta sa lokalnim stanovništvom. Herceg Novi je, preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, partner na projektu „Volonturizam u turizmu“.

Broj mjesta na VolonTurističkom izletu je ograničen, pa je dolazak potrebno potvrditi na email star@t-com.me ili na broj telefona 069/360-803 najkasnije do 9. avgusta. Troškovi organizacije izleta, materijal za rad, zakuske i piće, su pokriveni kroz sredstva EU projekta, ali je otvorena mogućnost za zainteresovane da svojim simboličnim dobrovoljnim prilogom podrže dalje funkcionisanje servisa. Troškovi goriva mogu biti refundirani uz prethodan dogovor sa organizatorom, pod uslovom da više osoba dolazi istim vozilom.

Vikend na Orjenu

Plan VolonTurističkog izleta na Orjenu:

15:30h-16:00h: Dolazak na Orjen (Okupljanje u podnožju prevoja Vratlo)

16:00h–16:30h: Šetnja do doma preko prevoja Malo Vratlo (pješačkim putem građenim volonterski) uz lokalnog vodiča, edukativni dio o području

16:30h–17:00h: Dolazak na mjesto realizacije akcije, upoznavanje sa konceptom VolonTurizma, instrukcije vezane za sprovođenje akcije

17:00h–18:00h: Akcija (popravljanje pješačke kamene staze i podzida terasaste njive)

18:00–19:00h: Druženje uz zakusku u planinarskom domu „Za Vratlom“ (1160 m)

19:00h: Podjela suvenira i odlazak VolonTurista iz Planinarskog doma

Najčitanije