Volonterska akcija na Kotobiljskom izvoru

Povodom četvrtog novembra, Međunarodnog dana klimatskih promjena, u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju i MZ Kameno-Žlijebi, a u saradnji sa DOO „Komunalno stambeno“ i DOO „Čistoća“, održana je volonterska akcija na uređenju odmorišta “Kotobiljski izvor”.

Ova akcija je jedna u nizu, koje se na istim volonterskim osnovama organizuju u hercegnovskom zaleđu u cilju ekološkog djelovanja i edukacije, ali i postizanja konkretnih rezultata na terenu. Nakon pokaznog dijela na podizanju tradicionalnih terasastih njiva u suvomeđi, a u skladu sa povodom, volonteri su radili na ozeljenjavanju odmorišta autohtonim biljem, prvenstveno ruzmarinom. Kao rezultat, izgrađene su i uređene terasaste njive na eksponiranom dijelu, gdje je do sada postojao izražen problem erozije.

U akciji su, uz organizatore, učestvovali volonteri članovi više hercegnovskih nevladinih organizacija, među kojima, po brojnosti, valja pomenuti Odred izviđača „Orjen“.

Za zaposlenike Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i dio volontera, akcija je počela već u petak, kada je prikupljan kamena za pokazno pravljenje terasastih njiva, odnosno-gradnju suvomeđe, a istog dana je vrijednu pomoć pružilo i Komunalno stambeno preduzeće, koje je uklonilo nekoliko suvih stabala čempresa sa prilazne staze. Volonterska akcija na Kotobiljskom izvoru prvi je događaj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina nad morem“, čiji je koordinator Agancija za razvoj i zaštitu Orjena, a naredni događaj planiran je subotu, 11. novembar, kada će NVO Orjen Outdoor i alpinistički klub „Niskogorci“ organizovati mountainrunning trku na Orjenu, sa startom kod bivšeg motela „Borići“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.