Volonteri popravljali stari kameni put na Orjenu

Radionica obnove pješačkog puta u podnožju prevoja Vratlo, u južnom dijelu masiva Orjena  uspješno je održana u subotu 18. novembra. Ova komunikacija je rađena u vojne svrhe 80-ih godina 19-og vijeka i povezivala je hercegnovsko zaleđe, preko prevoja Vratlo, sa položajem  „Grab“, na istoimenom vrhu (1383 m n. v.).

Desetak volontera radilo  je na uklanjanju vegetacije i vraćanju originalnog kamenog plašta gazne površine. Masivni rubni klesani blokovi su nakon 14 decenija upotrebe tu i tamo skliznuli sa puta, pa je glavni i najteži posao bio njihovo vraćanje na prvobitnu lokaciju, a zatim je međuprostor između dva ivičnjaka popunjavan sitnijim kamenom. Nakon šest sati rada rezultat je vidljiv, ali ujedno ukazuje na izuzetno dobru organizaciju, znanje i ogromno potrošeno vrijeme pri prvobitnoj gradnji.

Naime, volonteri su uz sav trud doveli u red nekoliko desetina metara oštećenog puta. Važno je napomenuti da za stare pješačke kamene puteve, austrougarske, ili bilo čije druge, danas u zemlji ne postoji sistemski riješen način održavanja, mada su ovi putevi svake godine  sve značajniji za aktivni turizam, pješačenje i planinarenje. Za dio njih postoje planinarski klubovi kao upravljači, ali samo u smislu održavanja markacija i vertikalne signalizacije, te redovnog uklanjanja vegetacije. Zemljani radovi većeg obima na obnovi su ipak posao za nekog drugog, a kroz ovakve volonterske akcije ukazuje se na važnost  pronalaska formule kako sačuvati pješačke puteve kao dio našeg  graditeljskog nasljeđa i važan segment savremene turističke ponude.

U ovoj radionici, održanoj pod okriljem zajedničkog zimskog programa„Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, osim članova planinarskog kluba „Subra“ kao  organizatora, učestvovali su građani, zaposlenici Agencije, članovi NVO Orjen Outdoor, predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić, te predsjednik PSCG, Dragan Bulatović, koji je i ličnim primjerom  podržao aktivnosti na očuvanju graditeljske baštine naših planina.

3 Komentari

 1. Sve je to divno i krasno, ali bojim se da Vam promice nesto mnogo vaznije kada su putevi u pitanju. Evo o cemu se radi i o cemu trebate da izvestavate, jer je od enormnog znacaja za Boku:

  Novi most problem: 5 a ne 65 metara, inače brišu
  Podgorica — Studija koja je procenila uticaj izgradnje na kulturnu baštinu Kotora HIA ne preporučuje gradnju mosta na Verigama

  Kako navode, to bi ugrozilo vizuelni identitet Bokokotorskog zaliva.

  U dokumentu se insistira i da se na prostoru Mua, Prčanja, Stoliva, Ljute, Orahovca, Dobrote i Kostajnice zadrže zelene površine i da tu više ne sme biti gradnje.

  U Kotorskoj opštini zadovoljni su preporukama iz HIE iako se dokumentom predlaže produženje moratorijuma na gradnju, dok se ne izrade novi planski dokumenti.

  Stručnjaci Arhitektonskog fakulteta u Podgorici uz pomoć međunarodnih eksperata procenili su i da bi se gradnjom mosta na Verigama ugrozio vizuelni identitet Bokokotorskog zaliva na čemu UNESKO insistira.

  “Jedno od rešenja je ako baš mora da bude tamo, da bude visok svega pet metara i da ima pokretni deo za brodove. Ukoliko to morsko dno dozvoljava jer je ovde izuzetno karakteristično, velike su dubine na pojedinim mestima”, kaže Branko Nedović.

  Ukoliko se ostane pri stavu da se gradi most visine 65 metara ispod kog bi mogli da prolaze kruzeri, Nedović tvrdi da bi to dovelo do toga da Kotor bude izbrisan sa liste Uneska. U Kotorskoj opštini imaju predlog za rešenje ovog problema.

  “A to je da brza cesta gleda vodi iznad Budve, iznad Kotora, odnosno iznad Kavča, iznad aerodroma, dolazi na most Verige i nastavlja dalje prema Herceg Novi bude izmeštena na način da iz Lastve Grbaljske ide kroz Donji grbalj Luštica i pređe u Kumborskom zalivu na drugu stranu, dakle ne na Verigama nego kod Kumbora i to su stručnjaci predložili, jer je tu takođe jedan tesnac i neka stara dokumenta iz austrijskog i pre perioda predviđala su da tuda bude prelaz preko Boke”, mišljenja je on.

  Nedović ističe da će svi niži detaljni urbanistički planovi biti stavljeni van snage dok se ne usvoji prostorno-urbanistički plan.

  Kako navodi, dokumentom se insistira da se na prostoru Mua, Prčanja, Stoliva, Ljute, Orahovice, Dobrote i Kostejnice zadrže zelene površine koje se nalaze između postoječih građevinskih objekata i da tu više ne sme biti gradnje.

  “Tako ako neko hoće da uradi porodičnu kuću na svom imanju logično je da to može da uradi, ali da sprečimo stanogradnju za tržište”, objanio je on.

  Nedović veruje da će opština imati snage da celi posao iznese do kraja a za tako nešto će im, kako je rekao, biti neophodna pomoć stručne javnosti.

  Podsetimo, crnogorska Vlada je nakon devet meseci delimično ukinula moratorijum na gradnju sa urbanističkih projekata Perast Kotor.

 2. Ne brini slučajni Crna Gora nikad neće izgradit most na Verigama,a on nije smetnja UNESKu i nama svijema nego nešto drugo što traje već gotovo 30desetak godina a to je svi mi znamo ŠTO. Sve bjelosvjetske balege sa opljačkanim (tuđim) parama su ovđe neđe čekaju vrebaju ulažu i to nama smeta, kao i gradnja od Kostanice do Petrovića nedozvoljena i bespravna uz blagoslov Gvozdenoga ambasadora do ovijeh u sjenci a isto tako gvozdeni. Možda je jedino Luštica development, Kubor i Arsenal pogodak nadajmo se ali zato hiljade promašaja bez planova A SILOM NA SRAMOTU…OD Ulcinja pa do Boke sve je na silu i sramotu napravljeno e to smeta i nama i nekakvom UNESKu. Gospodo moja niko ne pravi FABRIKE pa taman i od čokolade, putove samo šminkaju ne grade đe i kako treba viđeliste PODTUNEL kod Brajića zaboravljaju petlje i ostale skupe projektei,sve na našu grbaču,kad u Pg naprave 100ti most onda će na Verige sijati sijalice možda ili LED i li sigurno neke mnogo savremenije ali bez gvožđa i volframa… Rehabilitovat i KRSTITI Mugija pa neka nam napravi MOST PA TAMAN SA SLOVENCIMA…ILI MOŽDA opet dobro…ĆINEZIMA…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.