15 C
Kotor

Slušaj online radio

Volonteri popravljali stari kameni put na Orjenu

Radionica obnove pješačkog puta u podnožju prevoja Vratlo, u južnom dijelu masiva Orjena  uspješno je održana u subotu 18. novembra. Ova komunikacija je rađena u vojne svrhe 80-ih godina 19-og vijeka i povezivala je hercegnovsko zaleđe, preko prevoja Vratlo, sa položajem  „Grab“, na istoimenom vrhu (1383 m n. v.).

Desetak volontera radilo  je na uklanjanju vegetacije i vraćanju originalnog kamenog plašta gazne površine. Masivni rubni klesani blokovi su nakon 14 decenija upotrebe tu i tamo skliznuli sa puta, pa je glavni i najteži posao bio njihovo vraćanje na prvobitnu lokaciju, a zatim je međuprostor između dva ivičnjaka popunjavan sitnijim kamenom. Nakon šest sati rada rezultat je vidljiv, ali ujedno ukazuje na izuzetno dobru organizaciju, znanje i ogromno potrošeno vrijeme pri prvobitnoj gradnji.

Naime, volonteri su uz sav trud doveli u red nekoliko desetina metara oštećenog puta. Važno je napomenuti da za stare pješačke kamene puteve, austrougarske, ili bilo čije druge, danas u zemlji ne postoji sistemski riješen način održavanja, mada su ovi putevi svake godine  sve značajniji za aktivni turizam, pješačenje i planinarenje. Za dio njih postoje planinarski klubovi kao upravljači, ali samo u smislu održavanja markacija i vertikalne signalizacije, te redovnog uklanjanja vegetacije. Zemljani radovi većeg obima na obnovi su ipak posao za nekog drugog, a kroz ovakve volonterske akcije ukazuje se na važnost  pronalaska formule kako sačuvati pješačke puteve kao dio našeg  graditeljskog nasljeđa i važan segment savremene turističke ponude.

U ovoj radionici, održanoj pod okriljem zajedničkog zimskog programa„Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, osim članova planinarskog kluba „Subra“ kao  organizatora, učestvovali su građani, zaposlenici Agencije, članovi NVO Orjen Outdoor, predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić, te predsjednik PSCG, Dragan Bulatović, koji je i ličnim primjerom  podržao aktivnosti na očuvanju graditeljske baštine naših planina.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije