15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Volkswagen“ – Neuništivi automobil koji je masovno motorizovao svijet

Preko 40 starih automobila sa „VW“ oznakom na karoseriji, zatvorio je najveći dio Ulice Druge dalmatinske brogade u centru Tivta gdje su ih izložili njihovi vlasnici – učesnici VII po redu međunarodnog okupljanja vlasnika i ljubitelja „Volkswagen“ oldtajmera što se ovog vikenda održava u Tivtu.

Organizator te manifestacije , NVO „VW Classic Club Montenegro“ iz Tivta, je proteklih nekoliko godina taj grad učinila pravom crnogorskom prestonicom svega što je pogonjeno legendarnih „volkswagenovom“ boxer motorima sa vazdušnim hlađenjem. Ovaj motor, prvo ugrađen u neuništivoj „bubi“ i koji se neprekidno proizvodio skoro 70 godina, „Volkswagenu“ je obezbjedio svjetsku slavu i milione predanih zaljubljenika širom svijeta. Dio tih entuzijasta, posvećenih starih VW automobilima, juče se sa svojim ljubimcima na četiri točka okupio u Tivtu gdje je nekoliko stotina Tivćana i turista juče uživalo u jedinstvenom zvuku, mirisu i izgledu starih „buba“, „bulija“, „kubelwagena“, „bagija“.Tu je bio i jedan veoma rjedak primjerak „volksewagena typ 3“, kao i par „golfova“ jedinica koji su starošču već ušlu u kategoriju oldtajmera.

Najbrojnije su, potpuno razumljivo, bile legendarne „bube“ – automobil koji je proizveden u preko 25 miliona primjeraka i koji je zaslužan za masovnu motorizaciju stanovnika većeg dijela svijeta u decenijama nakon Drugog svjetskog rata. „Buba“ je neodvojivi dio istorije automobilizma na prostorima bivše Jugoslavije jer se taj auto, što korene vuče još iz sredine tridesetih godina 20.vijeka kada ga je po ličnoj naredni Adolfa Hitlera konstruisao čuveni njemački inženjer dr Ferdinand Porše, po licenci proizvodio i u fabriciTAS u Sarajevu. Među izloženim starim „bubama“ u Tivtu najstariji primjerak je bio iz 1966 godine, a najmlađi iz 1985. Riječ je o posebnom, jubilarnom modelu „bube“ prizvodenom u Meksiku u samo hiljadu primjeraka, a kojim je 1985 obilježena 50-ta godišnjica produkcije tog čuvenog automobila.

Vlasnik te „bube“ je Uve Merketer, zamjenik njemačkog ambasadora u Crnoj Gori koji je svoj auto prije dvije nedjelje dovezao iz Njemačke.

„Ja taj auto vozim sa sobom širom svijeta, gdje god da me odvede moja diplomatska služba. Do sada sam sa njom prešao preko 280 hiljada kilometara bez većih problema i popravki na motoru. Buba je izuzetno kvalitetan i jedostavan auto, i osim redovnog održavanja i par lijepih riječi koje joj svremena na vrijeme kažete, ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu.“-kaže ovaj oduševljeni poklonik legendarnog starog „Volkswagenovog“ modela koji se juče družio sa istomišljenicima iz Crne Gore, Srbije, BiH, Slovenije, Hrvatske… što su došli na „Bubijadu“ u Tivat.

Vlasnici starih „volkswagena“ iskazali su nevjerovatnu ljubav i kreativnost u održavanju i restauriranju svojih vozila – ima automobila koji su u potpuno originalnom stanju kao da su sada sišli sa proizvodne trake u fabrici što su je napustili prije skoro 50 godina, dok ima i onih koji su značajno prerađeni, ugrađeno im je vazdušno tzv „air ride“ vješanje, jači motori, dodatna oprema koja nerijetko vodi porijeklo sa skupih i brzih „poršea“ sa čijim su starijim modelima „bube“ u vrlo bliskom „krvnom srodstvu“. Duhovitost i životni stil vlasnika ne baš brzih starih „buba“ najbolje sublilira naljepnica na zadnjem dijelu jedne bjelopoljske „bube“ – „Ako si brži, nisi ljepši!“

Najčitanije