14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vojska postavila plutajuću branu, inspektori nadziru sječenje

Danas u Bonićima

Pripadnici Odreda za spašavanje Mornaruice VCG danas su oko olupine polupotonulog broda „Independia“ u uvali Bonići kod Tivta, postavili plutajuću branu, kako bi se spriječilo širenje eventualnih novih izliva nafte i ulja, odnosno plutajućih djelova olupine na okolni akvatorijum.

Olupina je okružena sa stotinjak metara plutajuće brane koju su pripadnici Mornarice razvukli sa specijalnim plovilom za intetvencije u spirječavanju zagađenja mora EKO-1. Tanki uljni film od ostataka nafte i ulje iz kaljuže trupa „Independie“ koji se juče počeo širiti morem u Bonićima, pokupljen je korišćenjem posebnih apsorbera i upijajućih brana.

Sve to preduzeto je po nalogu Inspekcije sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor koja je juče poslijepodne, nakon dobijene prijave, izašla na lice mjesta u Bonićima gdje su radnici jedne podgoričke firme za sakupljanje sekundarnih materijala, počeli akciju rezanja drvenog trupa broda „Independia“ i izvlačenje odsječenih komada na obalu. Pritom je došlo do izlivanja određene količine nafte i ulja u more, pa je inspektor sigurnosti plovidbe Zoran Božović naložio da se olupina okruži plutajučćom branom radi prvencije daljeg mogućeg zagađenja i da se  tek onda nastave radovi na njenom uklanjanju.

Danas u Bonićima

„Posao bi trebalo da bude okončan za 4-5 dana. Prioritet u ovom trenutku je da se olupina i svi njeni djelovi uklone na način što manje škodljiv po okolinu i plovila u blizini potonulog broda, a kasnije ćemo vidjeti hoće li i kavih postupaka eventualno biti protiv onih koji su pristupili komadanju broda u more, protivno prethodnom nalogu inspekcije.“- kazao nam je Božović. On je dodao da je o stanju u Bonićima sačinio zapisnik koji je uputio i Ministarstvu pomorstva, kao i da će akcija sječenja i uklanjanja ostataka „Independie“ biti narednih dana biti vršena uz stalan nadzor inspektora.

Pedeset metara duga rashodovana drvena  jahta „Independia“, bivši minolovac njemačke Ratne mornarice,  potonula je u noći 21.jula prošle godine iz zvanično, još neutvrđenih razloga. Uprkos naporima koje je tada preduzela ekipa Lučke kapetanije Kotor što su je alarmirali mještani, da se pumpama savlada prodor vode u drveni trup “Independie”, brod je ipak potonuo i kobilicom “sjeo” u mulj u plitkom moru uvale Bonići. Iznad morske površine ostala je samo glavna paluba  i dio već poodavno srušenog nadgrađa jahte. Ekipe Mornarice VCG i Uprave pomorske sigurnosti odmah su tada olupinu okružile plutajućom branom, kako se iz nje eventualno ne bi prosipali ostaci nafte i ulja, a koji su se povremeno pojavljivali narednih desetak dana.

Brana je uklonjena nakon petnaestak dana od potonuća, a olupina je ostala netaknuta skoro četiri mjeseca i država,  pravdajući se na to da je nedostupan zvanični vlasnik broda koji se kao takav vodu u njegovim papirima, nije preduzela ništa da potopljeni brod ukloni. U međuvremenu, olupina je promijenila vlasnika i otkupila je kompanija iz Podgorice što se bavi prometom sekundarnih sirovina, koja je krajem novembra bezuspješno pokušala da cijeli brod izvuče na obalu, te ga od tada, sa manjim  ili većim pauzama, komada direktno u moru.

Najčitanije