Vojo Stanić izlaže u Porto

Vojo Stanic – slika

Izložba slika Voja Stanića, majstora savremene crnogorske likovne umjetnosti, biće svečano otvorena u galeriji Gayo u nautičkom naselju Porto Montenegro, u srijedu 31. maja, sa početkom u 19 sati.

Galerista Gajo Vojvodić ističe da je ovaj fond slika najbolji prezenter likovno-umjetničko- genijalnog stvaralaštva Stanića, vrijedan izraza poštovanja, divljenja, a uz sve i uživanja.

Vojo, koji je ostao vjeran svom Herceg Novom, u čijim se djelima spaja realno i irealno, u kojima poput vizionara upliće fantastiku, sa savršenim poznavanjem i razumijevanjem ljudskih slabosti, a sve kroz obične, “male” ljude i priča svakodnevne životne priče koje sakuplja kao posmatrač sa prozora svoga ateljea uz hercegnovski Škver. Često se kod Stanića može osjetiti atmosfera italijanskog filmskog nadrealizma, često su predmeti, ljudi i lica upravo iz tog vremena. Svaka je stvar na njegovim slikama jasno naslikana i precizno postavljena u život i svakodnevicu.

Stojeći pred Stanićevom slikom, postoji „grad u gradu“ zajedno sa svim pregrađima istog – nikada Pospan ili povučen; Prilično snažan vibrirajući životom i preusmjeravanjem. Grad koji se ne može pratiti na bilo kojoj postojećoj karti jer je proizvod vjerovanja svijeta Voja Stanića. Grad živi samostalno u biću stvaraoca, istakao je profesor Valeri S. Turchin, u svom eseju Svijet Voja Stanića.

Flora Art
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.