Vojo i Dragan smijenjeni, Neven Staničić na čelu CZK Tivat

Lokalni parlament potvrdio odluke o razriješenju uspješnih direktora Centra za kulturu Tivat, opozicija ih branila

SO Tivat
SO Tivat

Glasovima odbornika DPS i SD, Skupština Opštine smijenila je danas Vojislava Kaluđerovića i Dragana Lakovića sa mjesta izvršnog i umjetničkog direktora Centra za kulturu  Tivat (CZK). U vrlo mučnoj atmosferi u kojoj su odbornici dizali ruke za smjenu, skrećući pogled u pod, SO je usvojila kontroverznu odluku Savjeta CZK kojim predsjedava Jelena Bujišić (DPS), da se prihvate ostavke Kaluđerovića i Lakovića, iako su ih oni formalno povukli prije nego što je održana sjednica Savjeta.

„Ovo radite potpuno nezakonito, samo da bi kaznili Kaluđerovića i Lakovića koji su se drznuli da vam protivriječe i da se ne slažu sa vašom partitokratskom i totalitarnom (ne)svijesti. Nepodijeljeno mišljenje svih Tivćana je sa su njih dvojica svoj posao obavljali odlilčno, a vi ovdje ni ne dajete zvanične razloge zašto ih smjenjujete, već se pozivate na to što su oni dali ostavke ne slažući se sa odnosom Opštine kao osnivača prema CZK ,a onda ih povukli kada ste vi naknadno pristali na skoro sve što su njih dvojica tražili.“- kazao je Miomir Abović (Tivatska Akcija). Mirko Kovačević (TA) je istakao da „nema što da se usvoji jer su Kaluđerović i Laković povukli ostavke“ i dodao da će ukoliko SO da zeleno svjetlo njihovoj smjeni, Opština plaćati pozamašne novčane nadoknade, sudske troškove i vjerovatno doživjeti poniženje da dvojicu direktora sud kasnije vrati na ista ta mjesta. On je istakao da je postupak dvojice direktora “do sada nezabilježen u istioriji tivatske politike“ i da „potpuno podržava njihov takav vid izražavanje nezadovoljstva i zaštite ličnog i profesionalnog integriteta“. Odbornici TA poručili su da je „ovo osveta prema Lakoviću i Kaluđeroviu jer su se usudili da imaju svoje mišljenje i da ne pristaju na diktat“ i ocijenili da je „skandalozno što nema predsjednice Savjeta Bujišić i opštinske sekretarke za kulturu Dubravke Nikčević (DPS) da obrazlože kako je Savjet mogao usvijiti nepostojeće – povučene ostavke“. Njih je podržao i Budimir Cupara (Arsenal za Tivat) ističući  da će „pravno, svaki advokat Kaluđeroviča i Lakovića  lako i brzo vratiti na ista mjesta“.

„Nemojte da ovo radimo jer su to dobri momci koji su jako dobro radili. Ako ovo ode na sud, a hoće, Opština će debelo plaćati kazne i odštete“- poručio je Cupara zatraživši od gradonačelnice Snežane Matijević da smjene dvojice uspješnih direktora CZK, povuče sa dnevnog reda što ona nije učinila.

Matijević i potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) negirali su da je riječ o osveti i političkoj smjeni neposlušnih direktora od kojih je Laković čak funkcioner tivatske DPS. Istakli su da ih njih dvojica nisu obavijestili o ostavkama  i da su za njih saznali iz medija, kao i da Kaluđerović i Laković prije toga nisu tražili sastanke kako bi se ispravilo ono što su zamjerali Opštini u odnosu prema CZK.

„Nismo imali dobar glas i pruženu ruku sa druge strane“- kazao je Kusovac, dok je Matijević dodala da će „nadležne instutucije  ocijeniti da li je korektno ispoštovana sva procedura“. Predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) kazao je da se „Savjet kretao u okviru Statuta i zakona“ kada je usvajao u međuvremenu povučene osstavke dvojice direktora.

„U ovome nema nikave politike i to potvrđuje činjenica da za v.d. direktora CZK dolazi dokazani stvaralac Neven Staničić“- kazala je gradonačelnica, prije nego što su odbornici DPS i SD, izglasali postavljenje na to mjesto Staničića, potpredsjednika u Tivtu vanparlamentarne CDU.

Podsjećajući da je Tivat zahvaljujuć CZK, postao jedna od najupečatljivijih tačaka na kulturnoj mapi regiona, Kaluđerović i Laković   kazali su da je nakon izbora 17.aprila nova DPS-SD-HGI vlast „odlučila da je politika početak i kraj svega“ i da njihova “namjera da sve mora biti strogo partijski uređeno, podsjeća na devedesete i matricu na kojoj se tada otpuštalo i smjenjivalo.“

„Ne bojimo se te i takve jednoumne vlasti, zato što su uz nas građani koji nam daju podršku da nastavimo borbu za ono što smatramo pravednim, poštenim i profesionalnim“- kazao je Kaluđerović.

Ističući da je „nakon 18 godina u partiji (DPS), dočekao da ga brani opozicija“, Laković je istakao da je „prevaren“ i da je Bujišićka na sjednicu Savjeta, mimo dva direktora koji to treba da urade, „donijela Plan i program rada CZK za 2017. za koju je rekla da su joj ga dali u Opštini“. On je optužio Bujišičku da za nezakonito postupanje i falsifikovanje zapisnika i kazao da je već duže bio izložen pristiscima „da se radi nešto što ja ne smatram da treba da se radi“.

„Vi danas glasate za moju smjenu jer lične ambicije nemaju granica, a potrebno im je obezbijediti legitimitet. Glasajte po svom obrazu i savjesti, ali vas podsjećam da sve ono što se meni danas dešava, ne daj Bože da se vama bilo kada desi, a vrlo je moguće da kad-tad hoće.“- istakaoo je Laković prije nego što su ga njegove partijske kolege i SD, smijenili. Nekoliko odbornika DPS je prije glasanja, napustilo skupštinksu salu u koju su se vratili tek nakon što su Kaluđerović i Laković smijenjeni.

3 Komentari

  1. „Nemojte da ovo radimo jer su to dobri momci koji su jako dobro radili. Ako ovo ode na sud, a hoće, Opština će debelo plaćati kazne i odštete“

    Zasto bi Opstina parama gradjana Tivta placala bilo kakve kazne i odstete!? Kada neka firma povuce neki los poslovni ili politicki potez, steta koja iz takvog ponasanja nastane nadoknadjuje se uglavnom od plata zaposlenih.

    Sta je problem da se odsteta naplacuje od neto plata svih zaposlenih u Opstini, ili od clanarina i plata zaposlenih u DPS-u i njegovih koalicionih partnera koji su izglasali nezakonitu odluku? Po kojoj to logici se izvesnoj privilegovanoj gospodi tolerise nezakonito postupanje koje ce ici preko grbace obicnog i postenog sveta? Pa zar nije dovoljno sto im poreski obveznici svaki mesec obezbedjuju lepe zarade?

  2. Ovo je strasno!!! Podrska za postene momke koji su casno radili svoj posao. Opstinare koji su glasali za smjenu neka bude sram ako uopste imaju imalo obraza!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.