Vodu i blato sa gradilišta ispumpavaju u more, nadležni ne reaguju…

Izlivanje blata u more u Donjoj Lastvi

Veliki broj novootvorenih što legalnih, što nelegalnih gradilišta u Tivtu koje nakon usvajanja kontroverznog novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata niču kao „pečurke poslije kiše“, osim loših efekta na pejsaž,  nerijetko pričinjava i ekološke probleme.

Tako su stanovnici Donje Lastve gdje u zaleđu obale „niče“ nekoliko novih velikih rezidencijalnih zgrada, već danima svjedoci zagađenja mora od izlivanja zemljom i blatom krcatih podzemnih voda koje se ispumpavaju sa gradiilišta i po pravilu, usmjeravaju u najbliže odvodne kanale atmosferske kanalizacije koji ih onda dovode u more.

Iako je riječ o prirodnom materijalu, zemlja i blato u rastvorenom obliku, pogubno djeluju na živi svijet u moru jer morskim organizmima otežavaju ili potpuno onemogućavaju disanje, dok alge i ostali nepokretni organizmi na morskom dnu, bivaju prosto živi zatrpani.

Uprkos činjenici da se u more pred Donjom Lastvom već danima mogu vidjeti ovakve i slične mrlje mnogo većih dimenzija, niko od nadležnih inspekcija do sada nije ništa preduzeo da se ovo spriječi i sankcioniše.

2 Komentari

  1. Ovo je ona ista riva dje seta poslanik CG Skupstine iz Lastve sto eskivira brza auta ,mogao je baciti pogled u more pa kao poslanik reagovati u Skupstini ili obavjestiti istu onu policiju koju je obavjestio kad se auto zalecalo prema njemu.

  2. Ovo je onaj isti grad gdje u opštini radi više ljudi nego u svim prodavnicama u gradu. Zajedno.

    Što se tiče Zakona, ima i onaj iz 2008. godine gdje se nelegalna gradnja smatra krivičnim djelom. Pa, izvolite!!! 🙂

    A, da… ovo je ona država koja ima dobre zakone i jednu manu. Ne primjenjuju se! 🙂

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.