7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vodimo vas na „Viking Sea“ koji je na svom prvom putovanju stigao u Kotor

Potpuno novi kruzer „Viking Sea“, norveško-američke kompanije „Viking Ocean Cruises“, uplovio je danas u luku Kotor, kao treću destinaciju što je taj brod posjećuje na svom prvom komercijalnom putovanju. Brod je doveo oko 650 putnika iz cijelog svijeta kojima ni jaka kiša nije smetala da uživaju u obilasku Starog grada u Kotoru.

Kruzer dug 227 metara od 47.800 tona, isplovio je prije nekoliko iz Istanbula na svoje inauguralno krstarenje do Venecije, a nakon posjete grčkoj luci Pirej, danas je boravio u Kotoru.

Tim povodom novi brod su posjetiti predstavnici grada Kotora, preduzeća „Luke Kotor“ i lokalnog agenta kompanije „Viking Ocen Cruises“, pomorske agencije BCM, kao i naš novinar.

Goste je u „Explorers’ Lounge” salonu primio zapovjednik, kapetan Atle Hakon Knutsen kojemu su dobrodošlicu u Crnu Goru poželjeli pomoćnik direktora “Luke Kotor” Ljubo Radović i Jovo Miajlović iz agencije BCM i predali mu prigodne poklone – sliku Trga od oružja u Starom gradu, i novu fotomonografiju Kotora. Uzvraćajući poklone domaćinima kojima je darivao kompanijsku i krestu broda “Viking Sea”, kapetan Knutsen je naglasio da je Boka za njega i njegove putnike bila pravo otkrovenje jer ga je uplovljavanje u zaliv, podsjetilo na ulazak u neki od brojnih norveških fjordova.

“Zaliv me podsjetio na moju domovinu Norvešku gdje se takođe planine ovako strmo spuštaju u more. Kotor je predivan stari grad i nada se da će putnici ovdje uživati, iako im vrijeme baš danas i nije naklonjeno.“- kazao je norveški zapovjednik koji je iskazao veliko interesovanje za bogatu pomorsku prošlost Boke i najavio da će prilikom narednog dolaska u Kotor, obavezno obići ovdašnji Pomorski muzej.

Viking Sea“ na svojih 14 paluba može ukrcati do 930 putnika o kojima se brine 440 članova posade koji dolaze iz 37 različitih država svijeta. Po završetku inauguralnog putovanja u Veneciji, brod će isploviti za London, gdje će 5.maja na rijeci Temzi u Griniču, biti upriličena spektakularna ceremonija njegovog zvaničnog krštenja

„Prošle je godine ovdje bio naš brod-blizanac „Viking Star“, sada smo i mi prvi put došli, a naredne godine doći će i novi brod „Viking Sky“ koji je još u gradnji. Budući da imamo i još tri naručena nova broda koja tek treba da se grade, ubuduće možete očekivato da vam kompanija „Viking Ocean Cruises“ bude vrlo čest gost u Boki.“-istakao je kapetan Knutsen. Inače, na svoj novi brod danas se u Kotoru ukrcao i predsjednik i vlasnik kompanije „Viking Cruises“ Torsten Hagen .

Poklon za kapetana
Poklon za kapetana

Brodove tipa „Viking Star“ karakteriše specifičan dizajn, ekološki dizel-električni pogon, široka upotreba solarnih panela kao dodatnog izvora energije, te skandinavski praktična i sa mjerom dekorisana luksuzna unutrašnjost koju posebnom čini i činjenica da sve putničke kabine na ovom brodu imaju sopstvene balkone, što baš i nije slučaj kod drugih kruzera. Druga velika razlika „Vikingovih“ brodova u odnosu na konkurenciju na kruzing-tržištu je što nemaju kazino koji je neizostavni dio drugih kruzera, niti velike zabavne centre, ali zato imaju biblioteku, piano bar, pozorište i bioskop, te priliku da dok na njima plovite, slušate naučna predavanja iz raznih oblasti, ili da se obučavate u vrhunskom kulinarstvu pod nadzorom direktno glavnog brodskog šefa-kuvara. Itinereri svih njihovih krstarenja pomno su osmišljeni sa naglaskom da putnici dožive i što više nauče o destinaciji koju brod posjećuje, a da tokom plovidbe uživaju u brojnim umjetničkim djelima koja krase unutrašnjost kruzera, približavajući im na taj način skandinavsku kulturu i način života.

VIKING SEA u Kotoru
VIKING SEA u Kotoru

Goste iz Crne Gore kroz cijeli brod proveo je ljubazni direktor krstarenja na „Viking Sea“, Amerikanac Aron Sajfert. Počev od impresivnog „Explorers’ Lounge” salona na sedmoj palubi na pramčanom dijelu broda iz kojeg se pruđa fantastičan pogled, sve na ovom kruzeru odiše duhom Skandinavije. Dizajn unutrašnjosti karakterišu svjetle i pastelne boje, obilna upotreba drveta – naročito breze, detalji koji govore o bogatoj skandinavskoj ratničkoj i pomorskoj prolosti, mitologiji, umjetnosti i kulturi. Brod je dekorisan brojnim slikama, skulpturama, reljefima, tapiserijama i ornamentima, na više mjesta mogu se sresti vještački, ali izgledom vrlo vjerni originalu kamini sa vatrom, spa centar napravljen je po specifičnim skandinavskim mjerilima pa iz vrele saune možete odmah ući u ledenu sniježnu sobu sa pravim snijegom i ledom. Na brojnim mjestima duž broda naći ćete knjige sa policama, a u “Explorers’ Lounge”  salonu pokrivaćete se pravim krznom sjevernih irvasa- karibua i uživati u pogledu na brojne artefakte posvećene Roaldu Amundsenu – najčuvenijem norveškom pomorskom i polarnom istraživaču, uključujući tu i modele Amundsenovih brodova “Gjoa”, “Maud” i “Belgica”, kao i njegovog dirižabla “Norge” sa kojim je 1926 Amundsen prvi preletio preko Sjevernog pola.

VIKING SEA u Kotoru
VIKING SEA u Kotoru

„Viking Sea“ na svojih 14 paluba može ukrcati do 930 putnika o kojima se brine 440 članova posade koji dolaze iz 37 različitih država svijeta. Po završetku inauguralnog putovanja u Veneciji, brod će isploviti za London, gdje će 5.maja na rijeci Temzi u Griniču, biti upriličena spektakularna ceremonija njegovog zvaničnog krštenja.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije