“Vodenim bombama” gase požar na Luštici

Antonov

Ukrajinski specijalni protivpožarni avio tipa Antonov AN 32P počeo je jutros sa gašenjem požara na Luštici iz vazduha.

Avion se vodom puni na aerodromu Tivat gdje ga opslužuje posada od četiri vatrogasca tivatske vazdušne luke.

Oni kako saznajemo dva tanka na ukrajinskom avionu ukupnog kapaciteta osam tona vode pune maksimalnim za avion dozvoljenim pritiskom od 1.500 litara u minuti tako da cijela operacija slijetanja i punjenja i uzlijetanja aviona u prosjeku traje oko 12 minuta.

Avion je već bacio nekoliko vodenih bombi na vatru koja i dalje gori na Obosniku i djelovima Krtola i njihvi efekti već se vide.

Ogromnu ulogu u gašenju požara ovih dana imaju i vatrogasci Službe spašavanja aerodroma Tivat koji su i pored činjenice da su opterećeni redovnim poslom, jer aerodrom dnevno opsluži i preko 50 aviona na komercijalnim letrovima, stalno angažovani na punjenju vodom protivpožarnih aviona Air Tractor MUP-a Crne Gore, odnosno sada većih specijanih vazduhoplova koji iz inostranstva dolaze da gase požare u Boki.

Antonov

Pored toga ekipe vatrogasaca aerodroma Tivat čim završe svoje redovne obaveze u vazdušnoj luci po pravili se odmah kao dobrovoljci priključe svojim kolegama vatrogascima iz Tivta i Krtola na terenu i gase požare sa zemlje.

Barbić je kazao da je protekla noć bila mirnija nego ona prethodna i da je na terenu bilo oko 60 vatrogasaca i brojni dobrovoljcvi iz čitave Boke koji su im se samoinicijativno pridružili.

Vatra trenutno na požarištima u Tivtu nigdje direktno ne ugrožava objekte ali su površine na kojima ona gori i dalje veoma velike i često na nepristupačnom terenu pa se vatrogasci nadaju da će im današnje intervencije protivpožarnih aviona i eventualno helikoptera značajno pomoći da se izbore sa vatrenom stihijom.

3 Komentari

  1. ajde da kad je arivao eto bar jeedan jeroplan da gasi ti gorki oganj…e eve je suvo kao prla..puste kiše nema ma niti zalijek…a ognjobranci sa tim pomagalima za uštuvavati oganj kad puva ta pogana bura mogu samo gledati i s rukama činjeti ancala mane….e samo da ne puva i da se oganj ne širi….sve najbolje-đurica amsterdam.

  2. Srbija.Srbija me cudi sto nije priskocila makar u Djurasevice.da pomogne u ovako teskoj situaciji,ipak onaj kamen zemlje Srbije otazbina je ovo srbina .niko bas niko da priskoci .cudno,pa skoro i sramota,

    • Pomogli su iz Srbi iz Republike Srpske dolaskom vatrogasnim kamionima i ljudstvom a Srbija nema kanadere daleko su za kamione a niko im nije ni poslao poziv svi su ocekivali pomoc Nato-a.
      A sto se tice otdzbine i kamena Bokeskog ,Djurasevica i Srba iz Boke ne vidim sto kamen Bokeski ne bi bio otadzbina Srba iz Boke a moze biti nekih drugih koji su i po brojnosti i po istoriji Boke mnogo manje prisutni u Boki po svakoj osnovi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.