13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vladimir Jokić: Opština pokrovitelj KotorArt-a, još nema koncesije za Luku, nema povlaštenih…

Sa pressa Kotor

“Iako su teme UNESCO, Luka i KotorArt, nešto što je i do sada bilo predmet interesovanja javnosti i o čemu ste svakodnevno informisani, a moram se osvrnuti na odluku Vlade Crne Gore, koja je donijela prvo akcioni plan, a potom i odluku o zabrani gradnje. Ponoviću još jednom, ovakve odluke smatramo političkim pritiskom, jer su donešene bez konsultacije sa lokalnom samoupravom”  – kazao je na današnjoj konfereciji za medije predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

“Odluka o zabrani gradnje nije uvedena na šest mjeseci, kako smo to mogli čuti u medijima, već do usvajanja prostorno-urbanističkog plana, što umnogome zavisi od niza faktora na koje ne možemo uticati.

Kako ne bismo bili pogrešno shvaćeni, kotorskoj upravi je najveći interes da Kotor ostane na listi UNESCO, pa tako ne bježimo od bilo koje obaveze. S tim u vezi, imali smo nekoliko sastanaka sa stručnim timom koji radi na HIA studiji i stavili smo im sve naše profesionalne i materijalne kapacitete na raspolaganje. Jedinu preostalu obavezu iz akcionog plana Vlade, imenovanje novih članova u Savjetu za upravljanje područjem Kotora ćemo ispuniti na prvom narednom skupštinskom zasijedanju” – istakao je u uvodu predsjednik Jokić.

Inače press konferenciji su prisustvovali Dragica Perović predsjednica SO Kotor, Ljilana Popović Moškov, Branko Nedović i Mišo Samardžić potpredsjednici opštine Kotor i Rato Brajković direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, koji su odgovarali na novinarska pitanaja.

Luka Kotor – za koncesiju nema odgovora

“Pitanje koncesije za Luku Kotor AD jedno je od najvažnijih pitanja Kotora. U aprilu sam imao razgovore sa predstavnicima CLIA (svjetska kruzing asocijacija), predstavnicima Carnival korporacije i MSC grupe, sa kojeg je u ime svih nas generalni sekretar CLIA uputio dopis Vladi Crne Gore sa pozivom na sastanak gdje bi između ostalog se razgovaralo o koncesionom statusu Luke Kotor. U razgovorima smo došli do stava da je Luka Kotor AD, većinskog opštinskog vlasništva, kredibilan i poželjan partner kao koncesionar. Do današnjeg dana nismo dobili odgovor na ovaj poziv” – kazao je Jokić.

KotorArt

Na pitanje Boka News-a zančili da opština neće prihvatiti ponuđena sredstva od strane Ministarstva kulture Crne Gore za ovogodišnji KotorArt, Jokić je kazao:

Opština Kotor će biti pokrovitelj manifestacije KotorArt, bez sadejstva Ministrstva kulture Crne Gore.

Ovogodišnji Dječji festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Festival klapa, manifestacije koje su dio KotorArta, uz ostale prateće programe, održaće se u najavljenim terminima pod pokroviteljstvom opštine Kotor. Kotor je prijestonica crnogorske kulture kroz istoriju i tako će i ostati, bez obzira na ponašanje nadležnog ministarstva.

Obišli MZ i neposredno komunicirali o problemima

U prethodnom periodu, aktuelno rukovodstvo imalo je intezivnu komunikaciju sa više od 400 građana i njihovim predstavnicima, obišli su gotovo sve mjesne zajednice, a one koje su preostale su u planu posjete za naredni period.

Sa pressa Kotor

Reforma lokalne uprave

U svim sekretarijatima i službama optine pripremaju, ili su već završene, nove sistematizacije, na osnovu kojih planiraju reformisati upravu. Opredjeljena su sredstva za otpremnine, a u toku je i izrada pravilnika o načinu isplate.

“U okviru Službe Glavnog administratora opštine Kotor, 18. aprila ove godine zatečeno je 306 predmeta po kojima nije pravovremeno odlučeno. Do današnjeg dana su rješena ukupno 162 predmeta. Očekujemo da ćemo u naredna dva mjeseca moći da kažemo da u okviru službe nema zaostalih predmeta.

Što se tiče zapošljavanja Jokić je kazao da su raspisan dva javna oglasa za zaposlenje i to jedan za službu Glavnog administratora a dva u Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove. Sva ostala zaposlenja će biti realizovana kroz konkurse i u skladu sa zakonom.

“Što se partijskog ili bilo kakvog drugog zapošljavanja, adresa je prethodna uprava, a što se tiče ove uprave, velika većina imenovanih sekretara ne pripada ni jednoj partiji” – zaključio je Jokić.

Pitanje saobraćaja – koridor za turiste i autobuse

U dijelu rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora donjete su investicione odluke za dopunu projekta na sanaciji kontrafora, kao i za izvođenje radova na sanaciji klizišta u Kavču, dionice puta Gorovići-Bratešići, na montaži semaforske signalizacije na Rivi, kao i na izgradnji javne rasvjete Kontakt zone i zgrada u Starom gradu.

“Ono što vas posebno zanima je svakako pitanje saobraćaja, i tu moram reći da je pored svih problema vezanih za tenderske i sigurnosne procedure, dogovoren koridor kojim će turisti sa kruzera biti usmjeravani, a pitanje je dana kada će se formalizovati i koridor za turističke autobuse, čime će se rasteretiti glavna saobraćajnica i situacija u saobraćaju biti bolja. Naravno, posebne pomake očekujemo nakon montiranja semaforske signalizacije, međutim dok se ne završi tenderska procedura, u saradnji sa OB Kotor, saobraćajna policija će regulisati pješački saobraćaj” – kazao je Jokić.

Sa pressa Kotor

Na pitanje Boka News-a, u kom smjeru ide riješavanje problema sa hotelom “Fjord”, Jokić je kazao:

Hotel “Fjord” je privatno vlasništvo, lokalnoj upravi su po tom pitanju ruke vezane, jedino što je ostalo je da apelujemo na Vladu Crne Gore, Savjet za privatizaciju i Privredni sud da nam se dostavi dokumentacija.

Planiramo tokom narednih dana, ako dobijemo saglasnost vlasnika koja je u toku, urediti prostor ispred Fjorda kako bi ga aktivirali, i autobuse koji dovoze turiste sa Benova prusmjerili na ovu lokaciju čime bi se smanjile gužve, istakao je Jokić.

Kada je u pitanju komunalni red on će se rješavati sistemskim pristupom tako da su pokrenuli razgovore sa ugostiteljima, kako bi povukli tersae u okviru svojih gabarita I regulisanja buke.

Besplatni udžbenici za prvake

U okviru budžetskih mogućnosti opština je  pomogla određene aktivnosti na promociji Kotora, kao što je djelovanje Bokeljske moranrice i sličnih pojedinaca i institucija. Opredjelili su sredstva od 15.000 eura za sanaciju sanitarnog čvora u Opštoj bolnici Kotor. Sa nešto više od dvije i po hiljade eura pomogli su rad istorjiskog arhiva u Kotoru.

“Neodgovoran odnos države se možda najbolje i vidi na ovim primjerima. Koristim se prilikom da danas ispred lokalne samouprave obavijestim roditelje svih đaka koji ove godine kreću u prvi razred osnovne škole da će Opština Kotor kupiti udžbenike za sve prvake” – kazao je Jokić.

Sa pressa Kotor

Budžet

U okviru budžeta, na strani prihoda na dan 15. jun realizacija budžeta je u iznosu od 45% ili 9.250.366,00 eura, što je 1.573.390,00 eura više nego na isti dan prošle godine. Napominjem da  prihod od naplate ulaznica na bedeme za period april-maj, zaključno sa 15. junom ove godine iznosi 135.812,00 eura, što je 79.000 eura više nego za isti period prošle godine.

U planu je nabavka elektronskih sistema za naplatu ulaza na tvrđavu i očekuje se da će to biti realizovano u narednih 45 dana. Takođe, prihodi od naplate takse za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara su 105.000  eura što je za 35.000 eura više nego za isti period prošle godine.

Rashodi budžeta su na dan 15. jun 4.305.000, što je 23% ili 1.319.000 eura manje nego za isti period prošle godine. Za gorivo je ove godine utrošeno  tri puta manje nego prošle godine, pa je potrošeno ukupno 19.725,88 eura, dok je prošle godine u istom periodu utrošak bio 51.761,00 eura. Na troškove službenih putovanja, utrošeno je 9.681,83 eura, što je za tri puta manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je utrošak iznosio 27.964,41 eura. Na troškove reprezentacije ove godine je potrošeno pet puta manje nego u uporednom periodu prošle godine, odnosno 4.822,41 eura, skoro 19.000 eura manje nego prošle godine.

Nema povlaštenih …

Potpredsjednica Ljiljana Popović Moškov podsjetila je da je na teritoriji opštine Kotor zabranjena gradnja tako da nema prihoda od komunalija. Međutim, komunalije u ovom periodu su naplaćene u iznosu od 1.978.000 eura, a za cijelu prošlu godinu kada nije bilo zabrane 2.2 miliona. To je rezultat finasiske discipline u upravi pa tako nema povlašćnih i koriste  se svi instrumenti kako bi se naplatila zaostala potraživanja.

“Prihod od zakupa poslovnih prostora sa 320.000 eura porasta je na preko 590.000 je rezultat redovnosti naplate tih prihoda. Ono što piše u ugovorima treba da se poštuje, tako je i sa porezima, pa smo uspjeli naplatiti dug od 300.000 eura od Strateks grupe koja je bila vlasnik prostora Jugooceanije i vlasnik prostora kod bivšeg URCA. Poruka ove vlasti je da nema povlašćenih …”- kazala je između ostalog  Ljiljana Popović Moškov.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije