16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić : “Od Grada prestonice kulture ovog dijela Jadrana došli smo na nivo provincije po mjeri mediokriteta…”

Vladimir Jokić gradonačelnik Kotora

U svom prvom obaćanju odbornicima i javnosti, novi gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić je  kazao da vrijeme koje je prošlo od lokalnih izbora nije vrijeme koje je potrošeno tek na promjenu vlasti, već je vrijeme koje znači promjenu paradigme kotorske stvarnosti i kotorske svakodnevice.

On je poručio da novo vrijeme koje nastupa nosi novi bolji način poslovanja i zaštite javnog interesa.

Kako je kazao nova vlast će donjeti dokument kojim će predstavit programske planove i ciljeve…

„Prijetnju brisanja Kotora sa UNESCO-ve liste visi nad svima nama kao mač i posljedica je višedeceniskog sistemskog zanemarivanja Kotora od državne vlasti, neangažovanje lokalne vlasti i planske devastacije prostora. Ekipiranjem stručnih ljudi, spremnih da se uhvate u koštac sa ovim problemom, koji neće značiti zaustavljanje života u gradu, sprovoditi ćemo neophodne mjere kako bi sačuvali ovaj status koji nas čini svjetski prepoznatljivim…“ – poručio je između ostalog Jokić.

Vladimir Jokić predsjednik Opštine Kotor

Prag Kotora predstavlja operativna obala kojom sada upravlja preduzeće čiji je većinski vlasnik Opština Kotor. Naum da se kotorska obala preda stranom ili domaćem, kombinovanom, krupnom ali uvijek po pravilu sumljivom kapitalu, predstavlja zlu namjeru predavanja državnog suvereniteta, našeg načina života, izvora sve privredne aktivnosti u Gradu. Svi dobronamjerni su dobrodošli u načinu unapređenja i povećanju kapaciteta Luke Kotor, ali isto tako svako ko pomisli da preda kotorsku obalu naići će na najozbiljniji otpor dok sam ja na njenom čelu – kazao je Jokić.

Novi gradonačelnik se osvrnuo na rješavanje problema saobraćajne gužve u Kotoru, racionalizaciju lokalne uprave, sportskim klubovima biće posvećena  posebna pažnja kao i na  kulturne manifestacije koje su zaštitni znak Kotora.

Vladimir Jokić gradonačelnik Kotora – foto Boka News 21. II 2107.

„Ono što smatram najvećim problemom grada i temeljem svakog drugog napretka jeste stanje duha Kotora i njegovih žitelja. Od grada preko kojeg je u Crnu Goru došla većina modernih civilizacijskih uticaja, grada velikana poput pisca Ljudevita Paskvalića, kapetana Iva Vizina, do današnjih slikara poput Mira Glavurtića, od grada prestonice kulture ovog dijela Jadrana, došli smo na nivo provincije po mjeri mediokriteta zadovoljnih slikom sebe i grada svedenog na sopstvenu, njihovu, mjeru. Tome je danas i ovde kraj“, jasno je poručio Vladimir Jokić.

Kotor – foto Boka News

“Nije mi praksa da obećavam bilo što, radije svojim djelima poručujem, međutim moram da iskoristim priliku da nakon što sam dao svečanu izjavu u skladu sa zakonom, pred građanima Kotora obećam da će buduća uprava imati nultu toleranciju na korupciju i zloupotrebu opštinske imovine. Ukoliko na bilo kom mjestu u okviru lokalne samouprave naiđete na problem korupcije, pozivam svakoga od vas pojedinačno da me o tome bez odlaganja obavjesti. Kako nećemo imati nikakvog razumjevanja za korupciju i zlouptrebe, budite sigurni i držite me za riječ da bez obzira ko danas čini ili ko će sjutra činiti vlast na državnom nivou, kotorska uprava  će se oštro suprostaviti svakom pokušaju ugrožavanja onoga što mi vidimo kao interes Kotora. Na mene, moj tim i novu kotorsku upravu se neće uticati ni iz formalnih ni iz neformalnih centara moći. Jedini uticaj i jedini okvir koji ćemo priznavati je uticaj zakonskog okvira Crne Gore, jer ćemo svakim danom raditi na tome da u okviru Kotora zakon bude jednak za sve i svi jednaki pred zakonom. Svi oni koji su spremni da rade po ovim pravilima, da investiraju u Kotoru po ovim pravilima i da uživaju zaštitu zakona, koji su spremni da investiraju i posluju bez ugrožavanja javnog interesa, u novoj kotorskoj upravi će pronaći kredibilnog i ozbiljnog partnera”

Na samom kraju, pozivam vas sve da nam pomognete tako što ćete iznijeti svoj problem, sugestiju i viđenje, kako bi zajedno gradili Kotor, grad Kotor. Moja vrata će za sve dobronamjerne biti širom otvorena. Umjesto zaključka, citiraću moju koleginicu Dragicu Perović i njene riječi od 2. februara: „A sad, ajmo raditi!“ – poručio je Jokić.

Nakon obraćanja novog gradonačelnika, za riječ se javio predsjednik kotorskog DPS-a, Željko Aprcović, smatrajući da je prepoznao uvredljive note u Jokićevom obraćanju. Predsjednica SO Kotor Dragica Perović nije mu dozvolila da se obrati odbornicima tvrdeći da nema pravo na to, nakon čega je sjednica završena.

Vladimir Jokić rođen je u Kotoru 1988. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kotoru sa odličnim uspjehom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nagrađivan je na matematičkim takmičenjima, višestruki je pobjednik na regionalnim informatičkim konkursima, nagrađivan na evropskim takmičenjima. Govori engleski, služi se italijanskim jezikom. Učestvovao je na više seminara, konferencija i stručnih skupova. Praksu i stručnu obuku obavljao je u “Ernst/Young” u Beogradu 2012. na poslovima vezanim za radno, privredno i poresko pravo. U periodu od 2010. do 2014. godine obavljao je poslove advokatskog pomoćnika u advokatskoj kancelariji Petković u Beogradu, gdje se posebno specijalizovao u oblasti privrednog i sportskog prava. Od 2014. godine obavlja pravne poslove u knjigovodstvenoj agenciji “Jokić 4V” d.o.o iz Kotora. Od 2012. godine je suvlasnik privrednog društva “ABPM Sport Agency” DOO iz Beograda, koje pruža konsalting usluge u oblasti sporta, prava i privrede i razvija internet start-up projekte. Predsjednik je Opštinskog odbora Demorata Kotor i član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Najčitanije