14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Vladi preči strani investitori od naše djece i građana

Tivat - Seljanovo panorama
Tivat – Seljanovo panorama

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević priznala je danas da je lokalna vlast pod pritiskom Vlade, morala odustati od namjere da se objekat Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, gradi na za to idealnoj lokaciji, na mjestu gdje se nalazi napušteni objekat starog dispanzera, odmah pored zgrade Doma zdravlja u Tivtu.

„Iako i danas smatram da je to idealna lokacija, morali smo od toga odustati jer je ona u državnom vlasništvu, a Vlada je namjerna da je ustupi stranom investitoru sa Malte koji želi da uloži u crnogorski zdravstvo po sistemu privatno-javnog partnerstva i da na toj lokaciji gradi specijalistički aneks postojećeg Doma zdravlja, ili potpuno novu zgradu Doma zdravlja sa nizom novih sadržaja“- kazala je danas Matijević koja se sa saradnicima, sastala sa dijelom mještana Seljanova, nezadovoljnih što će Opština umjesto na toj lokaciji, Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, ali i niz drugih novih javnih sadržaja, graditi na malom  i neuslovnom svom placu u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, gdje se sada nalazi baraka Crvenog krsta.

Ideju da se ovdje izgradi trospratnica od 900 kvadrata u kojoj bi se našao Dnevni centar, Crveni krst, sklonište za žrtve porodičnog nasilja i prostorije MZ, pokrenula je administracija bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS). Tome su se oštro usprotivili stanari lamele C-1 od čijeg je ulaza baraka Crvenog krsta udaljena samo 4 metra, pa bi nova višespratnica na toj lokaciji za oko 50-ta žitelja stambene zgrade C-1, potpuno zaklonila i pogled i sunce. Sa njihovim stavovima da plac na Seljanovu koji nema svoj parking ni dvorište nije pogodan za djecu sa posebnim potrebama, prije par mjeseci složila se i gradonačelnica Matijević, inicirajući da se Dnevni centar gradi na mjestu starog dispanzera, odmah uz gradski park, ali je, kako je juče priznala na sastanku sa građanima, pod pritiskom države koja je dala prednost željama stranog investitora, morala od nje odustati.

„Ta lokacija je državna, a ne opštinska imovina i mi tu ništa ne možemo učiniti. Ja ne mogu da ratujem protiv dražve i sistema. Stoga smo se vratili na prvobitnu lokaciju na Seljanovu i izašli u susret vašim zahtjevima, preprojektući novu zgardu koja će se tu graditi i smanjujući njenu spratnost i ukupnu površinu za više od pola.“- kazala je gradonačelnica što je naišlo na neodobravanje predstavnika stanara zgarde C-1 Pera Ercegovića i Branka Popovića. Ercegović je najavio da će se stanari „suprotstaviti svim demokratskim sredstvima“ boriti za svoja prava koja su im kako je rekao, već ugrožena dilovima bivših tivatskih funkcionera sa nekim od investitora-graditelja na Seljanovu. Građane je podržao i predsjdnik OO Demokrata Tivta Vladimir Arsić koji je prisustvovao sastanku, kao i odbornik Tivatske Akcije Mirko Kovačević Oni su pozvali lokalnu upravu da „stvari riješava kvalitetno i dugoročno, a ne naprečac“, a Kovačević je predložio da Opština kupi ili ekspropiiše neku pogodnu lokaciju u blizini. Konkretno je predložio UP 2 u Novosadskoj ulici koja ima 670 kvadrata površine i na kojoj se može graditi objekat mješovite namjene površine do 500 kvadrata.

„Ova lokacija je djelimično u vlasništvu Opštine, a većinim u vlasništvu građana koji svoj dio već nude na prodaju. Ovdje možemo kupiti zemlju i izgraditi objekat koji nam treba a sve u okviru planiranog budžeta od 600 hiljhada eura, i to bez mijenjanja DUP-a“- kazao je Kovačević dodajući da će TA, ako lokalna vlast DPS-SD-HGI to prihvati, podržati i glasati za takvo riješenje na sjednici SO.

Gradonačelnica je zatražila nekoliko dana da predlog razmotri sa svojim kolegijumom, i novi sastanak sa nezadovoljnim građanima Seljanova zakazala je za narednu sedmicu.

Izvor:S. L.

Najčitanije