Vlada zabranila gradnju u Kotoru

Obustavljanje gradnje na šest mjeseci u Kotoru nije politički pritisak na novu lokalnu upravu, saopštio je ministar kulture, Janko Ljumović, navodeći da je namjera Vlade da taj grad ostane na listi UNESCO-a.

Panorama Kotora sanimljena sa Vrmca
Photo: Boka News

Ministri održivog razvoja i turizma i kulture Pavle Radulović i Janko Ljumović su, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, rekli da je Vlada odlučila da obustavi gradnju u Kotoru zbog najave UNESCO-a da će se taj grad brisati sa liste svjetske baštine, ukoliko se ne spriječi devastacija prostora.

“To je metodologija koja je direktno sadržana u odlukama Komiteta UNESCO u Istanbulu 2016. godine, koji je pretočen u Vladin Akcioni plan, a sve u funkciji i namjeri da Kotor ostane na listi zaštite UNESCO”, saopštio je Ljumović, prenosi Agencija Mina.

Ljumović i Radulović su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, na razgovor.

Kako je kazao Ljumović, važno je sprovođenje standarda kada je riječ o održivom razvoju zaštićenih područja.

„Logika samo jedne strane neće dovesti do kvalitetnog rješenja“, rekao je Ljumović.

Radulović je objasnio da su odlučili da zaustave gradnju, odnosno izdavanje novih građevinskih dozvola na šest mjeseci, da bi dobili dugoročni benefit. “Ne razumijemo o kakvom pritisku se radi”.

Radulović je naveo kako je potrebno zajedno pronaći rješenje, „kako bi izašli pred ljude iz UNESCO-a, i saopštili im da Kotor ostane na njihovoj listi“.

„Vjerujemo da to Kotor zaslužuje. Planovi su stavljeni van snage dok se ne donese integralni plan“, kazao je Radulović.

Zabrana gradnje, kako navode iz MORT, ne odnosi se na objekte za koje je podnijeta ili već pribavljena dokumentacija.

Vladimir Jokić gradonačelnik Kotora – foto Boka News

Jokić: Odbranićemo se od političkog pritiska

Jokić poručio je Vladi  da njenu odluku o  zabrani gradnje na zaštićenom području Kotora smatra političkim pritiskom.

On je najavio da će opštinska vlast „iskoristiti sva pravna sredstva da se odbrani od tog pritiska“.

“Status Kotora na UNESCO listi je ugrožen djelovanjem i gradnjom moćnih pojedinaca i porodica, uz sadejstvo Vlade i uprave, uz pomoć formalnih i neformalnih centara moći. Račun te bahatosti Vlada je namjerila da ispostavi lokalnom stanovništvu. Nova uprava će se tome oštro suprostaviti”, rekao je Jokić  “Vijestima”.

3 Komentari

 1. A čemu li se protiviš nesrećo božija!!!
  Zar grad pod zaštitom UNESCO-a zaslužuje da se po njemu rovati i ostane bez zaštite!!
  Boka zlatni biser kao i Dubrovnik, nije valjda Dubrovnik bolji i ljepši od Kotora

 2. Zaista lijepa poruka gospode ministara, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića i Ministartsva kulture, Janka Ljumovića. Istina, sa velikim zakašnjenjem, ali s nadom da će se, ipak, zadržati dosadašnji status zaštićenog Prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora.

  Ostaje da vjerujemo, da ” nastavak ” gradnje koji najavljuje gospodin Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor, neće prevazilaziti granice dozvoljene gradnje, te da će više biti orjentisan na efekte koji donose privredni a ne stambeni objekti.

  Bedeme niko i ne pominje u prioritete sanacije, iako su svojom dužinom jedan od rijetkih objekata ove vrste u Evropi. Nije valjda to isključivo briga lokalne uprave?

  Prof.dr Milenko Pasinović

 3. Kotor “brane” oni koji su ga srozali za 25 godina vladavine na najnize grane u istoriji??
  Kotor brani Pavle Radulović,”čovjek zadatka” koji je doveden u Jugopetrol kako bi do kraja sproveo namjeru Vlade da ga preseli u Titograd!??
  Ludilo…..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.