16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada uključila bolnicu Meljine u javni zdravstveni sistem

Bolnica Meljine
Bolnica Meljine

Vlada je juče na elektronskoj sjednici usvojila zaključak kojim se Opšta bolnica Meljine uključuje u javni zdravstveni sistem. U obrazloženju je navedeno da je to urađeno kako bi se zaštitio javni interes i omogućila kvalitetna zdravstvena zaštita za oko 35.000 stanovnika opštine Herceg Novi.

Bivšu vojnu bolnicu je 2008. godine kupio konzorcijum Atlas grupe. U zaključku je navedeno da je Vlada  29. jula ove godine obavijestila konzorcijum o jednostranom raskidu ugovora  jer kupac nije ispunio obaveze iz  ugovora.

“Okolnosti pod kojim bolnica sada posluje, položaj zaposlenih, inicijative Opštine Herceg Novi i drugih asocijacija, ukazuju na problem u funkcionisanju koje su dovele u pitanje opstanak ove zdravstvene ustanove, čije bi ukidanje dovelo do ugrožavanja javnog interesa. Prevazilaženje nastalih problema u radu ove ustanove koji ugrožavaju javni interes, zahtijeva hitno rješavanje ovog pitanja, kako bi ova zdravstvena ustanova, koja je od izuzetne važnosti za Herceg Novi, nastavila sa radom kao dio javnog zdravstvenog sistema”, navedeno je u obrazloženju.

Zaključeno je i da ova odluka ne utiče na eventualni sudski spor između strana potpisnica raskinutog ugovora, a zaduženo je Ministarstvo zdravlja da prati realizaciju zaključaka. Uključenje u javni zdravstveni sistem, pod uslovima koji neće uticati na spor, predložili su Vladi i iz uprave Bolnice Meljine. Zaposleni u ovoj bolnici nisu primili zarade u posljednja tri mjeseca.

Iz zaključka nije jasno da li Vlada preuzima i sve obaveze ove do sada privatne bolnice.

Prema nezvaničnim informacijama Atlas grupa će podnijeti tužbu protiv Vlade zbog jednostranog raskida. U tom sudskom sporu, koji može da potraje i godinama, utvrdilo bi se da li je raskid ugovora bio zakonit, kao i međusobne obaveze Atlas grupe i Vlade.

Raskid ugovora je krajem aprila prošle godine inicirala Skupština opštine Herceg Novi, pozivajući se da Atlas grupa nije ispunila investicione obaveze jer je uložila tri miliona od predviđenih 119 miliona. Vlada je krajem oktobra pokrenula proceduru za raskid ugovora.

Najčitanije