Vlada transformisala RCUD iz Bijele

Vlada Crne Gore ukida kontroverznu javnu ustanovu iz Bijele i pretvara je u još kontroverznije preduzeće

Detalj iz Boke
Detalj iz Boke

Vlada Crne Gore odlučila je da ukine kontroverznu javnu ustanovu „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, traganje, spašavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele i da umjesto nje, formira privredno društvo „Regionalni ronilački centar“ (RRC) sa gotovo istovjetnom nadležnošću i djelatnošću.

RCUD je formiran 2002 od kada ga vodi bivši policajac Veselin Mijajlović, a ta JU koja za svoj rad ne odgovara niti jednom pojedinčanom ministarstvu iz crnogorske Vlade, pokušala je da sebi obezbjedi monopolsku poziciju u crnogorskom ronilaštvu, kao i kontroli svih podvodnih aktivnosti u državi. Sve to, palo je u vodu prije dvije godine kada je Ustavni sud Crne Gore proglasio neustavnom i nezakonitom Uredbu o vršenju podvodnih aktivnosti i time praktično ukinuo svaki pravni osnov za postojanje i rad RCUD-a. Od tada Mijajlović, koji se od zarade u komercijalnim poslovima RCUD-a lično imao procenat od 25 posto zahvaljujući odluci UO te JU iz 2004, pokušava da se „vrati u sedlo“ i da opet bude presudan faktor u ronilačkoj djelatnosti.

U tome on ima podršku potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujice Lazovića (SDP) koji je 13.januara na zajedničku sjednicu Vladinih komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem, odnosno za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, došao sa predlogom Odluke o osnivanju duštva sa ograničenom odgovornošću „Regionalni ronilački centar“ Bijela.

U članu 21 te odluke stoji da se njenim usvajanjem stavlja van snage odluka Vlade o osnivanju RCUD-a iz 2002, ali se više nigdje u tom dokumentu ne pominje koja će biti sudbina vrijedne tehničke opreme RCUD-a, 20-tak zaposlenih u toj JU, kao i ko će preuzeti i namiriti neplaćene dugove Mijajlovićeve JU.

Sa druge strane, prema Lazovićevom predlogu novoformirano d.o.o. RRC čiji je osnivač Vlada sa osnivačkim ulogom od 1 euro, baviće se mnogim poslovima vezanim za deminiranje pod vodom, ali i nekim aktivnostima koje se nikako ne bi mogle dati bilo kojem privrednom društvu. Tako je u članu 6. Odluke o osnivanju RRC predviđeno da to privredno društvo između ostaloga „predlaže i donosi akte iz oblasti podvodnih aktivnosti i razminiraja“. Predlaganje i donošenja propisa inače, u nadležnosti je Vlade i Skupštine Crne Gore, a ne bilo kojeg privrednog društva, pa ni onih u kojima je Vlada osnivač i jedini vlasnik kapitala.

Ronioci
Ronioci

Odlukom o osnivanju RRC tom se d.o.o. daje u djelatnost i „vršenje hidrografsko-topografskog kartiranja“, a što je inače djelatnost kojom se bavi državni Zavod za hidrometeorologiju, hidrografiju i seizmologiju. Predviđeno je i da se novo d.o.o. RRC pored ostaloga, finasira i sredstvima državnog budžeta, što je takođe do sada nezabilježen slučaj kada su u pitanju ovakva privredna društva.

Iz kabineta potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića rečeno da je na zajedničkoj sjednici dviju Vladinih komisija, 13.januara „u okviru tekućih aktivnosti razmatrano pitanje formiranja Društva sa ograničenom odgovornošću koje bi preuzelo zaposlene, svu pokretnu i nepokretnu imovinu, kao i prava i obaveze RCUD.“

„Nakon razmatranja, a u skladu sa definisanom poslovničkom procedurom, zaključeno je da se pripremi i Vladi dostavi na razmatranje odluka kojom bi se osnovalo gore pomenuto privredno društvo u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima Crne Gore.Takođe, predmetna odluka će sadržati sve sugestije i primjedbe izrečene na zajedničkoj sjednici komisija, a koje se velikim dijelom odnose na pitanja koj ste nam uputili.“- saopštila nam je Ivona Jovanović iz Lazovićevog kabineta.

Prema nezvaničnim informacijama, predlog odluke o osnivanju RRC koju im je predočio Lazović, naišla je na kritike i otpore dijela članova obje komisije koje je smatraju nezakonitom i manjkavom, posebno kada je zaštita državne imovine u aktuelnom RCUD- u pitanju, te riješavanje statusnih pitanja aktuelnih radnika te JU.

Saradnici potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića nisu konkretno odgovorili na pitanja novinara koliko će formiranje Vladinog d.o.o. koje će se finasirati iz državnog budžeta biti nelojalna konkurencija crnogorskim privrednim preduzećima licenciranim za poslove podvodnog deminiranja i drugih aktivnosti kojima će se baviti RRC. Bez konkretnog odgovoira ostala su i pitanja kako se jednom privrednom društvo može dati djeltnost predlaganja i donošenja pravnih akata, te zašto se uopšte Vlada odlučila da ukine JU RCUD i ko je imenom i prezimenom, autor kontroverznog predloga odluke o osnivanju RRC d.o.o.

IzvorSiniša Luković
Podijeli

1 komentar

  1. Strasno…
    Kako li ce mr. Mijajlovic stizan na predavanja u Novom Sadu i da rukovodi firmom. Vec mi je sada zao kada zamislim te nadljudske napore i zrtvu koju ce da podnese da bi taj POSA IŠA kako valja.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.