Vlada se pita i za šankove…

Kontroverzni zakon se bavi i privremenim objektima

Budva - foto Boka News
Budva – foto Boka News

Program privremenih objekata za zonu Morskog dobra, ali i onu kojom gazduje Opština Budva, ubuduće će donositi Ministarstvo održivog razvoja (MORT).

Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, MORT će program donositi na predlog lokalne uprave i preduzeća “Morsko dobro“  na pet godina, a ne tri  kako je do sada bio slučaj.

To je novina koju donosi Zakon koji je nedavno usvojen u Skupštini, uprkos velikom protestu stručne javnosti i opozicije.

Problem privremenih lokacija i objekata godinama je aktuelan u Budvi, imajući u vidu da ih je svake godine oko 600.

Svakako najkritičnija situacija je u zoni Starog grada, koja je pretvorena u veliko kafansko dvorište zbog brojnih ugostiteljskih lokala i terasa.

Opština je formirala i radnu grupu koja bi trebalo da izvrši izmjene i dopune aktulenog Plana privremenih objekata, za zonu Staroga grada i cjelokupnu teritoriju Budve.

Novim zakonskim rješenjima, MORT će, međutim, dati posljednju riječ.

Kotor – foto Boka News

“Urbanističke uslove za privremene objekte izdaje Ministarstvo. Tehničke uslove za privremene objekte pribavlja investitor od organa za tehničke uslove. Program donosi Ministarstvo za period od pet godina, na osnovu predloga jedinica lokalne samouprave odnosno pravnog lica koje upravlja područjem morskog dobra, odnosno nacionalnog parka, a po prethodno pribavljenom mišljenju organa državne uprave nadležnog za zaštitu životne sredine i organa uprave nadležnog za zaštitu kulturnih dobara. Ministarstvo može donijeti program i za jedinicu lokalne samouprave pojedinačno, odnosno za područje morskog dobra i nacionalnih parkova“, piše u Zakonu.

Pojašnjava se da su privremeni oni objekti čije se građenje, odnosno postavljanje, ne definiše planskim dokumentom.

“Privremeni objekti ne mogu se postavljati… ako  narušavaju komunalne funkcije, ugrožavaju infrastrukturu i zelene površine, narušavaju integritet kulturnih dobara sa zaštićenom okolinom, ugrožavaju životnu sredinu, kao ni na lokacijama u neposrednoj blizini primarnih ugostiteljskih objekata definisanim programom privremenih objekata“.

/Vuk Lajović/

1 komentar

  1. Date pitam bogu ti možemoli zidat bez papira kondute na otprilike 25 met. od ulaza u kuće kao negda a što ako pane 10 cenata snijega ko će nas ponijeti tamo kao u Kolašin juče a…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.