17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada odustala od namjere da Opštini Tivat ustupi kasarnu Lepetane

Bivša kasarna Lepetane
Bivša kasarna Lepetane

Vlada Crne Gore odbila je da Opštini Tivat ustupi kasarnu Lepetane jer je taj objekat u kome se nalaze skaldišta Mornarice Vojske Crne Gore, a koji je prije par godina proglašen neperspektivnim za vojne potrebe, sada označen kao “resurs od državnog značaja”. Potvrdili su to čelnici tivatske Opštine predstavnicima ovdašnje NVO “Arsenal” na sastanku koji je prošle nedjelje održan u vezi rezalizacije projekta izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Lukovića barake u Tivtu.

Izgradnja tog naselja u kojem bi stanove pod povoljnijim uslovima dobilo i 70-tak radnika Arsenala, bila dio sporazuma Sindikata Arsenala, Vlade i Opštine kada je brodogradilište zatvoreno juna 2007. Opština je trebalo da se uključi u cijeli projekat oslobađanjem od komunalija i pokrivanjem dijela troškova izgradnje, u zamjenu za dobijanje kompleksa kasarne Lepetane, gdje gradski čelnici već godinama Tivćanima obećavaju izgradnju “mini olimpijsklg sela” sa brojnim sportskim sadržajima.

Predstavnici NVO “Arsenal”, kako je saopštio njen predsjednik Slobodan Bulajić, na sastanku sa gradonačelnicom dr Snežanom Matijević (DPS) i njenim stranačkim kolegama, predsjednikom SO Ivanom Novoselom i potpredsjednikom Opštine dr Sinišom Kusovcem, gradske čelnike upoznali su sa do sada urađenim pripremnim radovima na implementaciji projekta. Oni su tražili da se održi i sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija koji su takođe prema inicijalnom dogovoru iz 2007, bili učesnici projekta, kako bi se “prevazišao zastoj u njegovoj realizaciji”.

“Na sastanku sa predstavnicima Opštine je zaključeno da je zastoj nastao zbog odbijanja Vlade da Opštini Tivat dodijeli kasarnu Lepetane na ime učešća Opštine Tivat u projektu Lukovića barake. To je ranije, interno bilo dogovoreno između Vlade i Opštine a što je i verifikovano usvajanjem jedne odluke u SO Tivat.U međuvremenu, Vlada je odustala od tog dogovora uz obrazloženje da je kasarna Lepetane resurs od državnog značaja. Predsjednik SO Ivan Novosel je rekao da su već razgovarali sa Vladom o tome i da postoji ideja da Vlada dodijeli Opštini zemljište na drugoj lokaciji, kako bi Opština imala interes da uđe u realizaciju projekta sa NVO “Arsenal” i Ministarstvom odbrane Crne Gore.”- saopštila je NVO “Arsenal”.

Iz te NVO tvrde da predstavnici Ministarstva odbrane uporno izbjegavaju sastanke sa njima i čelnicima lokalne uprave i navode da je gradonačelnica Matijević usmeno obavijestila NVO “Arsenal” da se “tokom ovog mjeseca očekuje donošenje zaključka Vlade o načinu završetka izgradnje stambeno poslovnog objekta Lukovića barake, odnosno stvaranje uslova da Opština Tivat ostane kao partner u realizaciji projekta.”

“Ovim putem javno pozivamo ministarku odbrane dr Milicu Pejanović da konačno održi sastanak sa predstavnicima NVO “Arsenal” i Opštine Tivat.”-saopštavaju iz te NVO dodajući da sa predstavnicima Vlade očekuju i razgovore “oko valorizacije pogona Opatovo i ispunavanja obaveze Vlade  oko isplate naknade bivšim radnicima i penzionerima Arsenala nakon toga”.

“No , po ovoj, očigledno neprijatnoj temi za predstavnike Vlade, a posebno za gospođu Pejanović , nijesmo dobili nikakve naznake dobre volje za rješavanje obaveza iz Sporazuma koji smo sa Vladom potisali 29. juna 2007. godine.”- zaključuje se u saopštenju.

KADA TI VLADA I GRADONAČELNIK OBEĆAJU….

Matijevićka, Novosel i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić u jeku kampanje za nedavne lokalne izbore u Tivtu, 31.marta obišli su lokaciju Lukoviča barake I tada poručili da je “na pomolu” riješavanje stambenih problema za 75 porodica bivših radnika Arsenala, gradnjom stanova na toj lokaciji. Šarkić i Novosel tada su obećali da će Vlada “brzo donijeti jedan zaključak” koji to omogućava I da će kompleks stanova biti gotov za godinu ipo do dvije.

Novosel koji je tada bio gradonačenik Tivta, 22.oktobra 2014. se sastao sa načelnikom generalštaba VCG, admiralom Draganom Samardžićem i predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem i tada poručio da su Opština i COK voljni da zajedno u Lepetanima, na lokaciji tamošnje kasarne, izgrade mini olimpijski centar  Prema njihovim tadašnjim obećanjima, novo mini olimpijsko selo u Lepetanima na oko 60 hiljada kvadrata prostora,  sadržavalo bi fudbalski stadion, atletsku i trim stazu, višenamjensku sportsku salu, prostor za borilačke sportove, kuglanu, halu za boćanje, hotel, parking prostor i sve druge neophodne sadržaje koji idu uz takav centar, ali je sada jasno da od toga definitivno nema ništa.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije