15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada da odustane od apsolutne centralizacije u upravljanju prostorom

Sa tribine

Žučna skoro trosatna rasprava i brojne primjedbe obilježile su tribinu koju je sinoć u Tivtu priredila Matica Boke o nacrtu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Zakon koji je priopremio kabinet ministra ordrživog razvoja i turizma Pavla Radulovića (DPS) predviđa ukidanje sve postojeće planske dokumentacije na lokalnom nivou, a čitav prostor u državi planiraće Vlada kroz izradu Pristornog plana Crne Gore i Plana regulacije. Ukidaju se i građevinske dozvole, kao i gotovo svaka nadležnost lokalnih uprava u gazdovanju svojim prostorom, a zakon ima ambiciju da legalizuje sve što se od oko 100 hiljada divljih objekata koliko ih sada ima, bude moglo uklopiti u planove i čiji vlasnici do određenog roka, prijave te objekte.

Tribini je prisustvovao ministar Radulović, gradonačelnica Tivta Snežana Matijević, predsjednica SO Kotor Dragica Perović i brojni predstavnici strukovnih udruženja, NVO i građani primorskih opština.

„Nacrt zakona je u osnovi centralistički, isključuje demokratska prava građana i mora se povući iz procedure. Mi bukvalno gubimo tlo pod nogama. Suština problema urbanog planiranja na Crnogorskom primorju je za koga se ono planira“- kazao je arhitekta Slobodan Mitrović iz Društva prijatelja bokeške baštine, naglašavajući da se crnogorskoj vlasti koja je uništila i rasprodala nekad jaku privredu, sada sva strategija svodi na „prodaju što više prostora na primorju strancima, a gdje smo tu mi koji ovdje živimo vjekovima“.

Božidar Čarmark iz Matice Boke ukazao je da nacrt ponovno aktuelizuje „sve one sistemske probleme koji evo tri godine nadiru na primorje“, od eskpropijacije i izlaženja u susret velikim investitorima mimo interesa lokalnog stanovništva, do pokušaja otimanja privatne imovine u zoni morskog dobra.

Flora Art

„Ovo je monstruozni primjer pravnog nasilja koje ima tri cilja: dozvoliti onima koji su u vezi sa vlašću da lako realizuju svoje investicione ideje po Crnoj Gori, da utiče na rezultate svih budućih izbora jer je ovakav nacrt bukvalno poziv svima na bespravnu gradnju koju će vlast kasnije legalizovati „naplaćujući“ to u glasovima, te da bude sredstvo održavanja vlasti po svaku cijenu, pa čak i opšteg haosa u prostoru i uzimanja svega što se može uzeti, dok ta vlast ovog režima još bude trajala“- kazao je Mirko Kovačević iz Tivatske Akcije, dok je Dragica Perović zakon ocijenila kao „užas“ i konstatovala da je on u suprotan Ustavu i međunardonim standardima u pravima lokalnih samouprava.

Sa tribine

Učesnici rasprave ukazali su da o tome kako je država „dobar“ upravljač prostorom, dokazuje haos i urbanistički horor koji vlada na području Državnih studija lokacije na primorju koje je naručivala, izrađivala, usvajala i sprovodila Vlada, mimo interesa lokalnih uprava, kao i da neefikasnost Uprave za inspekcijske poslove ne daje optimizam da će ona moći odgovoriti značajno povećanom obimu posla koji joj predviđa novi zakon. Poručeno je i da zakon „ponižava građevinsku struku“,  odnosno preko 1.600 građevinskih inženjera u državi, da je neprimjenljiv bez dokumentacione osnove u prostoru koju Crna Gora nema, te da ne definiše jasnu odgovornsot Vlade za njegovo sprovođenje, iako je ona sebi pribavila sve instrumente da gazduje prostorom.

„Cij svega ovoga bi trebao biti da se bolje i kvalitetnije živi u našim gradovima, a ne da se više gradi. Turizam u koji se kunete, ubijaju svi oni brojni natpisi „stanovi na prodaju“ na svakom dijelu primorja. Državne studije lokacije su nam samo donijele štetu i to nam nikada nije trebalo. Mora se jasno reći ko je kriv za ovakvo neodrživo stanje jer se i čovjek može liječiti tek ako se zna od čega je obolio.“- poručila je Marija Nikolić iz Društva prijatelja bokeljske baštine najavljujući peticiju crnogorskih arhitekata i urbanista sa zahtjevom da se ovakav zakon povuče iz procedure.

Sa tribine

BRAJKOVIĆ: POZVAO POSLANIKE IZ TIVTA DA NE GLASAJU ZA NOVI ZAKON

Rato Brajković (Nova) pozvao je dvoje poslanika Skupštine CG iz Tivta Jovanku Laličić (DPS) i Adrijana Vuksanovića (HGI) da ne glasaju za novi zakon, naglašavajući da bez njih dvoje Skupština koju opozicija bojkotuje, ne može usvojiti ovaj propis. Predsjednik UO Matice Boke Željko Komnenović najavio je da će  tražiti  vanredne sjednice lokalnih parlamenata svih primorskih opština kako bi se i oni izjasnili o namjerama Vlada da im oduzme bukvalno sve ingerencije u gazdovanju priostorom, kao i da će sa zahtjevima građana upoznati sve poslaničke klubove u Skupštini CG.

RADULOVIĆU JE MNOGO POLITIČKE PRIČE

Ministar Radulović je ocijenio da se na tribini čulo „mnogo više političke priče nego konkretnih primjedbi na zakon“ i kazao da će on donijeti znatnno više reda u toj oblasti i jednom za svagda staviti tačku na divlju gradnju.

„Znam zašto ovo „žulja“ arhitekte i urbaniste jer bi neko ko je revidovao projekat Pentagona u Kotoru, momentalno zbog toga ostao bez licence. Nema Crna Gora administrativnih kapaciteta da svoj prostor planira na 24 mjesta (opštine)“- kazao je Radulović dodajući da je otvoren za sve sugestije i da će EU sigurno reagovati ako novi zakon nije usklađen sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi ili Ustavom Crne Gore, a što po njemu, nije slučaj.

Izvor:S. L.

Najčitanije