Vlada Crne Gore isplaćuje obeštećenja logorašima iz Morinja

Vlada Crne Gore ima rok od deset dana da isplati obeštećenje po tužbama više od 200 hrvatskih državljana

Morinj

Vlada Crne Gore u narednih deset dana mora da isplati obeštećenje po tužbama više od 200 hrvatskih državljana koji su bili zatvoreni u logoru Morinj – Boka kotorska 1991/92 godine.

Nakon što su presude za naknadu štete postale pravosnažne, Crna Gora će žrtvama logora Morinj morati da isplati oko 1,430.000 eura.

Advokat logoraša iz Morinja, Zdravko Begović je rekao za list Dan da je isplata u velikom broju predmeta već počela. On je najavio i reviziju odlukeo  iznosu odštete logorašima i to pred sudom u Strazburu.

Država je usvojila skoro sve tužbene zahtjeve žrtava, zbog čega je donijeta odluka o isplati.

Vlada ima rok od deset dana da isplati novac po presudama koje su u međuvremenu postale pravosnažne.

U vojnom centru Morinj, koji je bio pretvoren u logor, bilo je zarobljeno oko 250 državljana Hrvatske. Nakon što je Apelacioni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i branilaca Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Gligića osuđenih za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima nekadašnji logoraši iz Morinja podnijeli su tužbe.

Tužbu protiv države podnijeli u i Zlatko Tarle i Mlađen Govedarica koji su bili neosnovano uhapšeni po optužbi da su nečovječno postupali prema rtnim zarobljenicima u Morinju. Njima je država dužna da isplati zbog neosnovanog hapšenja po 60.000 eura.

1 komentar

  1. Kuvar Menzalin nije bio i mlatio logoraše kutlačom ili naški kačicom pa Gopčević pa Lučić pa desetine takvijeh.Niko jh nije maltletirao MLATIO PONIŽAVAO jeli pili kao u hostelu tako je u presudi. Sjećam se PRIČA ljudi iz Morinja koji su vikendom čuvali po koju kravicu i kozicu (jer su bili u radnim odnosima van Morinja) a radnim danoma barem popodne i to svaki dan slušali jauke iz baraka a ima ih još podosta zivih i upamet pa ih pitajte. A onda međutim CVRC MILOJKA milioni ODOŠE a pitamo se ZAŠTO kad OPTUŽENI mučitelji nijesu krivi. Igrala se ĐECA velikih sila u pamet se dajte…nego žao mi je svakog centa isplate onome Tarlu i Goveđarici vjeruj mi navjerovatno ONI DOBILI ODŠTETU umjesto karte za Hag.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.