Vlada CG – Bez istraživanja nafte oko Prevlake

Photo: Boka News - Prevlaka
Photo: Boka News – Prevlaka

Vlada je izmijenila Odluku o o određivanju blokova za istraživanje nafte i gasa u podmorju time što je iz mape izuzela dio teritorije kod Prevlake prenosi www.pcnen.com

Razlog za tu Odluku, kako je navedeno u saopštenju Vlade, je da se prilagode međunarodnom Protokolu o privremenom režimu uz granicu sa Hrvatskom iz 2002. godine, piše na portalu Vlade CG.

“Ovom odlukom iz blokova koji su obilježeni za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika izuzet je dio površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen navedenim Protokolom, a koji se nalazi u području privremene jurisdikcije. Imajući u vidu da je hrvatska strana početkom aprila ove godine u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje smatramo spornim (površine oko 1.800 km2) i koje je označila kao svoj epikontinentalni pojas, te da dvije države nisu razgovarale o njegovom razgraničenju, kao i da sporni hrvatski tender još uvijek nije povučen iako smo mi to zahtijevali, donošenjem ovakve Odluke Crna Gora štiti svoje interese u morskom području”, navodi se u saopštenju Vlade.

Crnogorska Vlada je raspisala tender za istraživanje nafte i gasa, ali samo za dio podmorja kod Bara i Ulcinja.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.