16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada CG – 120 dana Luci Kotor dio morskog dobra na korištenje

Luka Kotor - Foto Ivka Janković
Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici razmotrila je i usvojila Informaciju o statusu AD Luke Kotor i donijela zaključak kojom je omogućen nesmetan rad Luke Kotor i u razdoblju nakon isticanja Ugovora o korišćenju morskog dobra.

Polazeći od činjenice da 17. maja 2015. godine prestaje da važi Ugovor o korišćenju morskog dobra, nametnula se potreba privremenog pravnog regulisanja statusa Luke Kotor do okončanja procedure u vezi sa dodjelom koncesije, shodno Zakonu o lukama. Vlada je donijela zaključak da se privremeno ustupa na korišćenje AD Luka Kotor dio morskog dobra u Kotoru na period od 120 dana, počev od 18. maja 2015. godine, odnosno do završetka procedure za dodjelu koncesije.

U donošenju ove odluke Vlada se rukovodila značajem Kotora za turističku ponudu u ovoj sezoni, jer bi zbog odsustva legalnog obavljanja djelatnosti Luke Kotor bio onemogućen prihvat i servisiranje brodova i jahti i posebno naglašeno pitanje sigurnosti i bezbjednosti plovidbe i boravka broda u luci.

Sjednica Vlade CG 14.maj 2015
Sjednica Vlade CG 14.maj 2015

U raspravi je naglašeno da, iako je Luka Kotor bila u obavezi da uspostavi ugovorni odnos sa Lučkom upravom kao regulatorom, organi upravljanja i pored insistiranja Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Lučke uprave nijesu preduzuli bilo kakve aktivnosti za ispunjenje ove svoje zakonske obaveze.

Najčitanije