9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

VK Jadran: Izostaje podrška Opštine – Predsjednik Katić: Jadran ima podršku nove vlasti

jadran press

Novčana podrška koju Vaterpolo klub Jadran dobija od lokalne samouprave nije dovoljna i stanje u klubu je alarmantno, saopštili su predstavnici kluba na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik trofejnog kluba koji je i u prošloj sezoni imao impresivne rezultate i na domaćoj i na međunarodnoj sceni,  dr Đuro Marić kazao je  ne stoji i da je  demagoška priča da “Jadran Carine “  dobija veliku podršku.

-Lokalna uprava ne može u potpunosti da pokriva troškove PVK “Jadran” i obaveze koje klub ima. Očekujemo da ta podrška bude barem na nivou gradova u okruženju ili klubova koji se bave istom djelatnošću a to su “Budva” i “Primorac” – kazao je Marić i dodao  da hercegnovska opština sufinansira održavanje bazena u Igalu i na Škveru u ukupnom iznosu od 120.000 eura, dok kotorska i budvanska u potpunosti izmiruju troškove treninga svojih klubova a koji su skoro dvostruko veći nego u Herceg Novom.

Marić je podsjetio i da je  budžetom opštine za prošlu godinu “Jadranu”  bilo opredjeljeno 150.000 eura ali je rebalansom taj iznos smanjen  na 135.000, a nije  isplaćeno još oko četiri hiljade.

To je ozbiljan iznos  ocijenio je Marić  ističući i da “Jadran” iz budžeta  za podršku takmičenjima koji je iznosio 30.000 eura nije dobio ni jedan euro.   I tu je naveo primjer  “Primorca”  koji je od loklane samouprave dobio oko 252 000 eura, a “Budva” 245.000,a u Budvi taj iznos namjeravaju, prema Marićevim informacijama i da povećaju.

Klubu, istakao je Marić,  nije odgovoreno  na šest dopisa i poziva koje su od juna prošle godine upućivali predsjedniku opštine  Stevanu Katiću  i  njegovim saradnicima.

-Ovo je prvi put u poslednjih 20 godina da Jadran nije dobio budžetom predviđena sredstva, a prvi put od kada sam ja u klubu da je gradonačelnik gluv za moje pozive. To je njegov izbor ali niko nema pravo da u ime grada i građana uništava nešto što ima najsvjetliju i najdužu istoriju ovoga grada. Ne tražimo ništa više niti bolje nego što klubovi u okruženju koji se bave istim sportom kao Jadran imaju. To je između ostalog korektan odnos. Da su čelnici opštine samo našli petinu svog vremena za svoje zlatne momke, koji su donijeli olimpijske, svjetske medalje , danas ne bismo ovdje sjedali na ovakav način – ustvrdio  je Marić.

-Ovaj press je vapaj za pronalaskom rješenja- zaključio je Marić  poručio da ne zna šta je razlog opstrukcije  ali i da je  to pitanje za ljude iz opštine tim prije što je “Jadran” u budžetu opštine decenijama posebna stavka, a ove  godine  je za sport opredjeljeno 450.000 eura ali se ne zna koliko od toga će pripasti klubu.

Trener  “Jadrana” Vlado Gojković: Ovo je čista opstrukcija

– Ovo je čista opstukcija. Bili smo, međutim, i u težoj situaciji i nećemo tek tako dozvoliti da naša djeca, od kojih su neki potencijali svjetske klase, budu prinuđena da idu iz kluba- rekao je Gojković i podsjetio čelnike opštine da “igrati Ligu šampiona danas nije isto kao prije 15 godina”.

-To je sada veliki poduhvat, i finansijski i igrački. Mi to radimo sa najmlađom i najjeftinijom ekipom, a što je najvažnije radimo to sa našom novskom djecom, koja su odrasla na Škveru  – objasnio je Gojković.

Direktor kluba Miloš Mračević podsjetio je na sjajne rezultate ostvarene u 2017. a čuo se i podatak da samo u ovom mjesecu  “Jadran”  ima četiri  međunarodne utakmice i  dvije regionalne lige, a kako je rečeno, ne znaju kome da se obrate.

Predsjednik Opštine HN, Stevan Katić: Jadran ima podršku nove vlasti

Predsjednik opštine Stevan Katić kazao je da “Jadran”  ima svu podršku nove vlasti. Ilustrovao je to podatkom da je za šest  mjeseci prošle godine Jadranu  uplaćeno   25.ooo eura, a od kada je na čelu opštine ova vlast  105 hiljada.

-Po tome se vidi odnos.  Plus sredstva za bazen, što znači da je ukupno u prethodnoj giodini za “Jadran” utrošeno 250 hiljada eura. Rebalansom budžeta je utvrđeno da je za taj klub uplaćeno 90 odsto predviđenih sredstava, za razliku od ostalih sportskih klubova kojima je uplaćeno 70 odsto od planiranih sredstava- objasnio je Katić.

On je objasnio i da su ove  godine  sva sportska udruženja u opštini  obuhvaćena jednom stavkom, jer  niko ne može da bude privilegovan niti o tome  postoji nikakva zvanična opštinska odluka.

-Sredstva  predviđena  za sport su ista  kao i lani 450 hiljada eura, a ono što “Jadran” dobija iz opštinskog budžeta treba da bude usmjereno na mlade selekcije i razvoj vaterpola i plivanja.  Naplaćuju članarinu za svu djecu koja se takmiče i učestvuju . Pored grada, koji će i dalje davati popdršku,  i država treba da prepozna značaj “Jadrana” – uvjeren  je Katić.

Izvor:Radio HN

Najčitanije