10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vježba spašavanja – Sa ljetom turisti nespremni kreću u planine

Sve više je planinara koji se neadekvatno pripremljeni pa i obučeni i bez pomoći vodičke službe, kreću planinama Crne Gore. Svjedoci smo i nekoliko tragičnih ishoda takvih avantura.

Članovi speleospasilačkoalpinističke sekcije planinarskog kluba Subra Herceg-Novi, organizovali su danas pokaznu vježbu spasavanja na Kanli kuli. Po riječima organizatora i učesnika ove vježbe, inače veterana u ovom klubu, Dejana Veriga, u ovoj vježbi osim simuliranih povreda, sve drugo je bilo kao u realnoj situaciji.

Vježba je izvedena spašavanjem sa dva nivoa i to živih ljudi,a ne lutki. Po takozvanoj “Tirolskoj prečici” uspješno je spušten prvi povređeni koji je bio pri svjesti i koga je odmah preuzela ekipa Hitne pomoći. Sa drugog nivoa spašavano je lice u nesvjesti koje je samo spušteno niz liticu i takođe predato Hitnoj službi.

Ova sekcija inače redovno izvodi vježbe spasavanja ali u drugim uslovima na planini Orjen,daleko od očiju javnosti, a za ovu vježbu na Kanli kuli, odlučili su se kako bi građanima približili značaj ovakvih akcija. Iako svi sa položenim kursom, ipak ističu da je najvažniji timski rad i neprestano vježbanje kako bi uvjek bili u situaciji da pruže pomoć.

Staze Orjena su obilježene i čiste i uz dobru pripremu, planinari ne mogu imati većih problema, ističu u ovom klubu. Za one kojima pomoć ipak zatreba, podsjećaju na proceduru. Treba pozvati 112 broj za pomoć koji je jedinstven u svijetu. Operateri koji tamo rade pozivaju službe spasavanja koje deluju na toj teritoriji. Ova sekcija Planinarskog kluba Subra nije deo spasilačke službe ali na poziv Službe zaštite Herceg Novi, sa kojom sarađuje, odrađuje ove složene zadatke.

Najčitanije