8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Vjeverice“ proslavile sedmi rođendan

Planinari popularnog kluba “Vjeverice” održali su proteklog vikenda skupštinu kluba i proslavile sedmi rođendan u Galeriji solidarnosti u Kotoru. Kroz video prezentaciju, simpaziterima i gostima predstavljene su brojne akcije članova ovog planinarskog kluba. O aktivnostima kluba govorili su predsjednik Dragan Jovanović, članovi Boris Filip, Aleksandra Zečević i Tatjana Rajić.

Tokom 2014. godine PK “Vjeverica” organizovala je 43 pješačke i visokogorske ture koje su okupile 1300 učesnika svih uzrasta. Organizovali su dvije biciklističke ture, osam ekoloških akcija čisćenja i pripremanja pješačkih staza, čisćenje deponija, pošumljavanje… Osam humanitarnih akcija u kojima su sakpuljali finansijsku pomoć ugroženim od poplava, pojedincima, dobrovoljno davanje krvi, organizovali su preko dvadestet raznih sportsko – rekreativnih i kulturnih manifestacija u prirodi.

Od posebnog značaja su ture po kojima je klub postao prepoznatljiv, “Pješački dan Kotor – Lovćen – Kotor”, “Mi djeca Vjeverica” i “Boka Kotorska by night”

Uz dobro raspoloženje i slavljeničku totru Vjeverice su proslavile sedmi rođendan.

Planinarski klub “Vjeverica” Planinarski klub “Vjeverica” zvanično je osnovan 20. februara 2008. u Kotoru. Iako je ovo formalni datum osnivanja planinarskog kluba, članovi/ce “Vjeverice” su se okupljali i pješačili nekoliko godina ranije kao neformalna grupa ljubitalja prirode. Među planinama koje smo do sada puno puta obilazili su: Vrmac, Lovćen, Orjen, Kotorske strane… Na našim nedjeljnim turama, rado obilazimo i sela u zaleđu Boke Kotorske kao što su: Gornji Stoliv, Gornja Lastva, Gornji Morinj, Mali i Veliki Zalazi… po nekada organizujemo laganije šetnje po Luštici i Grblju… Na pohodima rado odmaramo u sjenci brojnih austrougarskih tvrđava i planinskih crkvica. Dok pješačimo, uživamo u prekrasnim predijelima koji se pružaju pred nama… Vjeverica je klub koji okuplja one koji vole planinu i druženje u prirodi, bez obzira na pol, godine i prethodno planinarsko iskustvo. 

Klub svoje aktivnosti usmjerava na ostvarivanje sljedećih ciljeva:

  • stvaranje pozitivnih navika za sadržajno provođenje slobodnog vremena
  • popularizacija i razvoj planinarskog sporta
  • briga o prirodnom okruženju
  • učestvovanje na planinarskim i drugim manifestacijama
  • podsticanje kulture boravka u prirodi
  • organizovanje manifestacija koje promovisu planinarenje…

Najčitanije