10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vjeverice pripremaju stazu za pješački dan: Kotor-Lovćen-Kotor

  VjevericeČlanovi PK „Vjeverica“ iz Kotora vrijedno pripremaju, raščišćavaju i obilježavanju staze za predstojeći tradicionalni “7. pješaĉki dan Kotor – Lovćen – Kotor” koji će se održati u nedjelju 4. oktobra.

Karakteristika ove manifestacije je da trasa vodi kroz vrlo atraktivne prirodne predjele od morske obale, preko stjenovitog kotorskog zaleđa, do šumovitog dijela Nacionalnog parka “Lovćen”. Tako će, na trasi se nalaze i znaĉajna kulturna dobra, kao što su bedemi starog grada Kotora sa tvrđavom Sv. Ivan, stari pješaĉki put Kotor-Njeguši-Cetinje i Njegošev mauzolej na Lovćenu. Ono sto ovaj pješaĉki dan ĉini posebnim, sem izuzetne raznovrsnosti i atraktivnosti krajolika kroz koji trasa prolazi, je i podatak da se kreće sa “morske pjene”, oko 4 mnv, a da se najviša taĉka nalazi na oko 1700 metara nadmorske visine.

Pješaĉki dan će biti podjeljen u tri kategorije i to:

MARATON (Njegošev mauzolej, Jezerski vrh 1649 mnv) 31 km

PJEŠACKA TURA KRSTAC (prevoj Krstac 937 mnv) 13,5 km

REKREATIVNA TURA PRAĆIŠTE (zaravan Praćište 620 mnv) 10 km

Priprema stazePrijavljivanje se obavlja samo za kategoriju MARATON. Zatvaranje prijava je srijeda 30. septembar 2015. u 15 sati. Prijave koje stignu nakon tog datuma neće se uvaţiti, kao ni prijave i uplate na sam dan Maratona. Ove godine uvedena je on-line prijava za kategoriju MARATON, koja se moţe naći na veb sajtu Planinarskog kluba VJEVERICA www.vjeverica.org

VZa Pješacku turu Krstac i rekreativnu turu Praćište upisivanje uĉesnika/ca će se obavljati na dan Maratona (45 minuta prije starta). Za upis će biti neophodno navesti samo ime i prezime i grad iz kojeg dolazite.

Mjesto okupljanja i polazak (START) za sve kategorije je Gurdić – juţna gradska vrata. Mjesto završetka za sve kategorije su sjeverna gradska vrata (“Crnogorski Pazar”) na Tabaĉini gdje je i cilj sa kontrolnim timom Vjeverica

Vrijeme polaska za kategorije:

  • MARATON 7 sati
  • PJEŠAĈKA TURA KRSTAC 8 sati
  • REKREATIVNA TURA PRAĆIŠTA 9 sati

Najčitanije