Vjetrenica – dar prirode a tako blizu…

Najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, Vjetrenica, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište, svojim magičnim dvoranama, jezerima, kanalima i tunelima zadivljuje svoje posjetitelje koji dolaze iz raznih krajeva svijeta.

Na samo 120 kilometara od Tivta, preko catare do Meljina, odličnim putem prema Trebinju, na kraju Popovovog polja 300 metara od sela Zavala smještena je impozantna špilja Vjetrenica koja pripada opštini Ravno. Može i drugim putem preko Dubrovnika, Slano do Zavale.

Ukupna dužina kanala u Vjetrenici iznosi 7.013,90 metara. Uređena je i elektrificirana 1964. godine u dužini 1.050 metara sa stazom uređenom 1.300 metara. No, u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini je znatno devastirana. Uništena je rasvjeta, veliki broj stalaktita, pećinskih ukrasa odrezan i odnesen čime je nastala neprocjenjiva šteta u Vjetrenici. Kolike su razmjere štete najbolje svjedoči podatak da je za nastajanje samo jednog milimetra stupca potrebno između tri i deset godina u zavisnosti od količine vode, temperature i jačine vjetra.

Sada je staza prilagođena za turiste u dužini od 600 metara koja je osvijetljena.

Stalna temperatura u pećini je +11 stepeni Celzijusa, kao i vode +11 a snaga vjetra u ljetnim danima iznosi 15 metara u sekundi, koji puše na samom ulazu i po kojem je dobila ime – Vjetrenica.

Primjerak čovječije ribice vraćen u prirodno stanište – Donju Vjetrenicu 

Vjetrenica - Photo: Boka News
Vjetrenica – Photo: Boka News

Vjetrenicu karakteriše iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu (locus typicus). U fauni Vjeternice veliki je broj uskih endema, tzv. stenoendema.

Čovječija ribica je zaštićena vrsta u svijetu, živi u jezeru u Donjoj Vjetrenici i prirodno je stanište. Živi u apsolutnom mraku, ima jako usporen metabolizam i može živjeti bez hrane deset godina..

No, i pored toga što posjetioci nemaju mogućnost vidjeti primjerak čovječije ribice pećina posjetioce ostavlja bez daha svojim unutrašnjim ljepotama kojim obiluje. Stoga je svakako vrijedi posjetiti.

Speleološke osobenosti ove jedinstvene pećine su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet sa brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje vazduha na nekoliko mjesta u unutrašnjosti. Vjetrenica je zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine.

Zaštićeni je spomenik prirode od 1952. godine. Vjetrenica je 1965. godine svrstana u kategoriju specijalnih geoloških rezervata, a 2004. kandovana za preliminarnu listu svjetske baštine UNESO-a na kojoj se nalazi već godinama.

Išlo bi se na monitoring i prebrojavanje životinjskih vrsta, a sve to bi rezultiralo monografijom u kojoj bi bile opisane i popisane sve vrste koje žive u Vjetrenici. Jer, Vjetrenica se nalazi na vrhu ljestvice ako govorimo o raznolikosti: onda je ona jedna od prvih u svijetu ako ne i prva po bioraznolikosti. U njoj živi preko 200 životinjskih vrsta. Najzanimljivija i najveća među njima je predator – čovječija ribica. Ona živi u krškim podzemnim vodama, a jedno od tih staništa je i Vjetrenica, odnosno cijelo Popovo polje koje obiluje sa jako velikim brojem podzemnih voda. Kroz njega protiče i najveća rijeka ponornica na svijetu Trebišnjica kažu u JP „Vjetrenica“.

Posjetioci iz cijelog svijeta, od BiH do Hong Konga

Vjetrenica - Photo: Boka News
Vjetrenica – Photo: Boka News

Da je pećina Vjetrenica sve interesantnija hit destinacija posjetiocima zabilježila je i ekipa Boka News – a tako smo se imali priliku sresti turiste iz Velike Britanije, Češke, Rusije, Hong Konga…

Posjete Vjetrenici realiziraju se u periodu od 1. aprila do 1. oktobra svakim danom od 10 do 18 sati, a cijena ulaza je 10 KM za odrasle, pet KM za djecu, dok oni mlađi od šest godina, pećinu obilaze gratis. Turistički obilasci Vjetrenice traju 40 do 60 minuta.

Što se tiće organizovanih posjeta odnosno suradnje sa agencijama još uvijek nije došlo do nekog većeg partnerstva.

Po predanjima u Vjetrenici su živjele mnoge vilea svakako najpoznatija je Vjetrenica i kada iz pećine puše jak vjetar to je znak da je vila Vjetrenica blizu. U Vjetrenici su se skrivali hajduci, kojima je pećina pružala sigurno utočište. Dokaz za to je ručno isklesani hajdučki stol koji je udaljen 550 metara od samog ulaza.

I još mnogo toga interesantnog za Vjetrenicu ali predlažemo da je posjetite jer je ugođaj jedinstven, nešto što će vas oduševiti. Tako blizu a tako daleko, ako neznamo.

Pozovite telefon JP “Vjetrenica“ može se posjetiti i u zimskom periodu ako se najavite, +387 36 891 – 034 ili se obratite na e-mail info@vjetrenica.ba.

2 Komentari

  1. Predivna reportaza, a tek fotografije, prelijepo i do sada nevidjeno na ovim prostorima, nisam znala da se ovakva pecina nalazi u ovim krajevima, hvala za reportazu
    pozdravljam vas i zelim puno, puno uspjeha i daljem radu

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.