“Vještina izrade dobrotske čipke – zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore”

Nadežda Radović - Dobrotska čipka
Nadežda Radović – Dobrotska čipka

Izložba “Vještina izrade dobrotske čipke – zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore” autorke Nadežde Nade Radović koja će biti otvorena u četvrtak 2.decembra u 19 sati u Istorijskom arhivu Kotor.

„Izložba iz privatne zbirke gospođe Nadežde Nade Radović po drugi put će biti prikazana u Kotoru u organizaciji OJU”Muzeji”Kotor.

Na izložbi će biti prikazane minijature kao i stoljnjaci, miljea i šal sa motivima dobrotskog veza koji predstavljaju djela velike umjetničke vrijednosti 20. i prve četvrtine 21. vijeka.

Dobrotski vez je prepoznat kao nematerijalno kulturno dobro i kao takav iziskuje zaštitu od strane stručnih lica radi dublje analize i istraživačko naučnog rada. Pojedinac ili lokalne zajednice nosioci su pojedinih elemenata nematerijalne baštine, pa samim tim imaju važnu ulogu u procesu njene zaštite i održivosti.

Nadežda-Nada Radović rođena je u Kotoru gdje je provela djetinjstvo i svoj radni vijek kao profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Kotoru. Dobrotsku čipku počela je da uči još 1964. godine.

Imala je 24 godine kada je savladala teški i zahtjevni bod koji se radi najtanjim koncem, uvom od igle, da se čipka ne bi oštetila. Uradila je veliki broj šalova, marama, kravata i detalja za nošnju Bokeljske mornarice.

Izložbu će otvoriti sekretarka u sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Tijana Čađenović.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, a u organizaciji OJU”Muzeji”Kotor”, saopšteno nam je iz Muzeja grada Perasta.

Podijeli

2 Komentari

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.