16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vizuelni vremeplov davno zaboravljenog vremena – „Pogled sa Lovćena na starim fotografijama 1890 – 1940“

„Pogled sa Lovćena na starim fotografijama 1890 – 1940“ naziv je izložbe fotografija koja je sinoć otvorena u tvrđavi Trojica.

Izloženo je 150 starih razglednica i fotografija, na kojima dominira divlja ljepota Lovćena koje su snimljene iz Cetinja, Ivanovih korita, Kotora i Tivta.

„Proučavajući putopisnu literaturu o Lovćenu na razmeđu vjekova u kome se kao ilustrativni materijali počinju koristiti prvi snimci planine javila se ideja o  prikupljanju fotografija sa ovih prostora. Istraživanjem je sakupljen značajan materijal koji je bio inspiracija za štampanje kataloga i organizovanja prve izložbe na Cetinju krajem 2016. Kataloška i izložbena prezentacija koncipirane su na način da se dokumentarnim prikazom skrene pažnja dočara i oživi atmosfvera Lovćena sa kraja 19 i prve polovine 20. vijeka“ – kazala je autorka izložbe  Radmila Adžić.

Izložbu je otvorio režiser Vladimir Perović.

„Ove slike ne donose samo prepoznavanje određenih mjesta i ljudi i sagledavanje njihovog izgleda nekad, nego bude i jednu navalu snažnih emocija. Ponuđene su nam stare razgledice i fotografije. One svjedoče, one dokumentuju, one ilustruju. Istoričari, geografi, etnolozi, antropolozi, botaničari, naći će na ovim slikama obilje materijala za svoja dalja proučavanja.

Siguran sam da svi znamo za pojam vista. To bi trebalo da bude otpilike dobar, širok, uzdignut pogled koji puca pred nama. I onaj koji nije blizak sa romanskim jezicima zna za srodne izraze: belavista, buenavista, belveder i tako dalje. A možete zamisliti, usred Katunske nahije, sve uz žestoke i opore toponime kao zaljut, manita rupa, naišao sam i na jedan, divan, možda najljepši, koji sam tamo čuo. Kad se putem od Grahova iziđe iznad Trešnjeva, pukne divan pogled, čini vam se vidite pola Katunske nahije. To mjesto ima naziv Dobrogled. U Crnoj Gori gdje god da okreneš pogled tu imaš dobrogled, o čemu na svoj način govori i večerašnja izložba.”, kazao je između ostalog  Perović.

Izložba – Pogled sa Lovćena na starim fotografijama

O izložbi je govorilia Mileva Pejaković Vujošević direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor. Program je vodila i stihove kazivala pjesnikinja Dubravka Jovanović. U ime domaćina prisutnima se obratio mještanin Gojko Kustudić, koji je posebnu zahvalnaost izrazio JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor te Domu omladine Trojica na pomoći prilikom organizacije izložbe.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je solistica Dragana Bokan i učenice ŠOSMO „Vida Matjan“.

Najčitanije