15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Viši sud stavio tačku na slučaj koje je Tužilaštvo pokrenulo protiv novinara Lukovića

Siniša Luković

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je prvostepeno oslobađajuću presudu Osnovnog suda u Herceg Novom i stavilo tačku na slučaj koji je Državno tužilaštvo ljetos pokrenulo protiv novinara „Vijesti“ Siniše Lukovića.

Tročlano vijeće Višeg suda kojim je predsjedava sutkinja Evica Durutović 10. aprila odbilo je žalbu Državnog tužilaštva na prvostepenu presudu koju je Lukoviću 20.decembra prošle godine izrekao Osnovni sud u Herceg Novom.

Novski sud je novinara, zbog nedostatak dokaza, oslobodio optužbe da je počinio krivično djelo „ugrožavanje sigusnosti“ na štetu Obrada Pavlovića, kolumniste Skala radija iz Kotora.

„Odbija se kao neosnovana žalbna državnog tužioca u ODT Herceg Novi pa se presuda Osnovnog suda u Herveg Novom od 20.12 2016. potvrđuje“- stoji u odluci Višeg suda.

U obrazloženju stoji da žalba tužioca na oslobađajuću presudu novinaru „nije osnovana“ te da je sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Vesna Gazdić koja ju je donijela, nije povrijedila odrebe krivičnog postupka, već je  pravilno ocijenila sve aspekte slučaja protiv Lukovića.

„Kako nalazi ovaj sud, a nasuprot navodima žalbe tužioca, pravilno je prvostepeni sud utvrdio da u postupku nije dokazano da je okrivljeni Siniša Luković učinio krivično djelo ugrođavanje sigurnosti….  i istog je shodno zakonu oslobodio od optužbe i za tu odluku dao jasne i valjane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud“- stoju u obrazloženju konačne presude Višeg suda u Podgorici.

Proces protiv  novinara Lukovića je u avgustu 2016. pokrenula tadašnja osnovna državna tužiteljka u Kotoru Tanja Čolan-Deretić. Njoj i kotorskoj policiji Obrad Pavlović je prijavio da mu je Luković navodno prijetio ubistvom, početkom avgusta na Ljetnoj pozornici u Tivtu. Čolan-Deretić je uprkos činjenici da je Pavlović tih dana u više navrata javno i u medijima saopštavao da se nije uplašio navodnih Lukovičevih prijetnji, a što je preduslov za postojanje krivilnog djela koje je tužiteljka novinaru “Vijesti” stavila na teret, ipak protiv Lukovića podnijela krivičnu prijavu koju je kasnije izgubila pred Osnovnim, a sada i Višim sudom u Podgorici. Čolan-Deretić je u međuvremenu unapređena u višeg državnog tužioca u Podgorici.

Najčitanije