15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od tradicije – Prčanjska „Pašticada“

Pašticada Prčanj – foto arhiv

Tradicionalna prčanjska „Pašticada“ biće održana u subotu 25. februara u 19 sati, u Domu Slobode.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji na našim prostorima, koja se održava više od šest decenija i kojoj prisustvuju prčanjski domaćini i brojni gosti.

Jedan od kurioziteta je svakako da svečanoj večeri „Pašticadi“ prisustvuju samo muške glave bez prisustva žena, mada su dame neizbježne kada  treba pripremati pašticadu…

„Pašticada“ je dio tradicije mjesta ne zna se kad je tačno počelo, ali zna se da su pomorski kapetani u prošlosti ovaj običaj donijeli iz Venecije, koja je bila centar karnevalskih svečanosti.

Nekada su nakon spaljivanja karnevala na prčanjskom mulu, svečanu večeru uz paštu i njoke mještani pripremali jedan kod drugoga, po kućama, a u novije doba to je preraslo u zajedničku zabavu u Domu Slobode.

Prčanj - foto Z.Nikolić
Prčanj – foto Z.Nikolić

Stari običaj su obnovili članovi KUD „Napredak“ 1975. godine, koji se nastavio do današnjih dana sa jednom pauzom ratne 1991.god.

I ovog puta za “Pašticadu” je veliko interesovanje. U muzičko-humorističkom programu učestvovaće bend Saše Fržovića i komičar Dragan Sklender Pele, koji već više od dvije decenije nastupa na ovoj fešti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije