18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od slike – Kapetan Marko Martinović ponovo u Perastu

Perast
Perast

Poslije sprovođenja konzervatorskih mjera u ateljeu Područnog odjeljenja Centra za konzervaciju u Kotoru u stalnu postavku Muzeja grada Perasta vraćena je istorijska slika „Marko Martinović uči ruske kneževe i boljare pomorstvu”.

Upravoje to povod za predavanje o njenom značenju i važnosti očuvanja kao jedinstvenog kulturnog dobra koje će se održati 5. maja, utorak u 20 sati u Muzeju grada Perasta.

Slika je autentično je svjedočanstvo o pedagoškom djelovanju kapetana, pomorskog trgovca, pisca i hroničara Marka Martinovića (Perast, 1663-1716.), koji je učio grupu pitomaca Petra Velikog , teorijskim i praktičnim pomorskim vještinama u Veneciji i Perastu 1697-1698 godine.

Ovo likovno djelo velike dokumentarne vrijednosti , sa imenima sedamnaestorice ruskih kneževa i boljara , nastalo je 13. godina poslije njihovog boravka i učenja u Perastu, potvrda je ne samo početaka organizovanog pomorskog obrazovanja već i prvih veza Rusije sa Crnom Gorom.

 Martinović uči ruske pomorce
„Marko Martinović uči ruske kneževe i boljare pomorstvu”.

Marko Martinović je prvi u nizu istaknutih pomorskih ličnosti iz Boke Kotorske koje su doprinijele pomorskom usponu Rusije u vrijeme Petra Velikog. Učestvuju:Ivana Medenica, direktor Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore,Željko Kalezić, načelnik Područnog odjeljenja Centra za konzervaciju i arheologiju –Kotor, Andro Radulović, direktor OJU Muzeji – Kotor, Marija Mihaliček, muzejski savjetnik i Jasminka Grgurević, konzervator-restaurator.Muzejski savjetnik Marija Mihaliček će govoriti o istorijskom značaju slike, a konzervator savjetnik Jasminka Grgurević o sprovedenim konzervatorskim mjerama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije