11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Virtuelna šetnja Kotorom iz 19.vijeka u 3D modelu

U Istorijskom arhivu u Kotoru danas je predstavljen projekat Virtuelni Kotor iz 19. vijeka, koji je realizovalo start up preduzeća Montenegro Guide.

„Ovaj projekat je primjer primjene inovacija i savremenih tehnologija u oblasti turizma, ali i način za očuvanje kulturnih i istorijskih vrijednosti grada modernim metodama. Virtuelni Kotor predstavlja 3D model Kotora iz 19. vijeka kroz koji se korisnik kreće pomoću specijalnog uređaja za virtuelnu stvarnost Oculus Rift-a. Pomoću njega stvara se doživljaj realnog prolaska kroz grad iz nekog drugog vremena uz mogućnost razgledanja okoline za 360 stepeni. Tokom virtualne šetnje Kotorom, omogućen je i audio vodič na crnogorskom jeziku, dok će sljedeće ljetne sezone vodič turistima biti dostupan na 8 stranih jezika. Programer ovog modela je Kotoranin Tripo Vuković.“ – kazala je za Boka News izvršna direktorica, start up preduzeća Montenegro Guide d.o.o. Nevena Keković.

„Mi smo se trudili da napravimo projekat koji će prikazati ono što Kotor jeste, jer Kotor odiše tradicijom, a sa druge strane mislimo da traži i malo inovativnosti u svojoj turističkoj ponudi, što bi doprinijelo dodatnoj animaciji gostiju“ – kazala je predstavljajući projekat Keković.

Montenegro-Guide ima u planu napraviti novi projekat, virtualni prikaz Crne Gore iz ptičje perspektive, te sa odabirom određene lokacije moći će se posjetiti gradovi, lokaliteti ili određene znamenitosti.

Keković je izrazila zahvalnost Luci Kotor koja im pruža potporu u realizaciji njihovih projekata.

Najčitanije