12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vinćenco del Monako – prepoznao sam znakove Italije i Crne Gore

„Zapazio sam te tople boje, tako da sam prepoznanao znakove Italije i Crne Gore. U jednom trenutku te fotografije su me otele, na isti način kao i trenutak koji je bio potreban umjetniku da ih stvori“, kazao je u petak u Galeriji solidarnosti u Kotoru, Vinćenco del Monako, ambasador Italije u Crnoj Gori, otvarajući izložbu fotografija, „The act of seeing with one`s other eyes“, autora Damira Murseljevića.

„Kad sam upoznao Damira Murseljevića, odmah sam prepoznao njegovu skromnost. Svoje fotografije predstavio mi je prirodno i jednostavno. Zašto Kotor? Kotor sažima sve ono što ove fotografije žele poručiti. Kotor u svom DNK sadrži instinkt da njegovi ljudi gledaju preko, da se suoče sa dalekim zemljama i mediteranskim narodima. Kotor je najbolji znak prijateljstva Italije i Crne Gore, a to ste i svi Vi koji ste došli večeras, dokaz tog prijateljstva. ” – kazao je između ostalog ambasador Del Monako.

Brojne goste i zvanice u ime domaćina OJU „Muzeji“ Kotor, pozdravio je direktor Andro Radulović, koji je podsjetio da izložba predstavlja nastavak uspješne saradnje koju ova ustanova ima sa ambasadom Italije u Crnoj Gori.

„Nakon Kunelisa, izložbe o Trstu i Pistoleta predstavljamo radove Murseljevića koji je godinama živio i radio u Italiji” –  kazao je Radulović.

Predstavljajući autora njegovu umjetnost i biografiju, istoričarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček kazala je da su fotografije rađene analognom tehnologijom, višestrukom ekspozicijom, preklapanjem kadrova portreta djevojaka sa prirodnim crnogorskim i italijanskim ambijentom.

Kroz moje fotografije su na nekin način isprepletani Italija i Crna Gora, u jednom specifičnom socijološkom kontekstu.

„Svima se zahvaljujem koji su pomogli da se ova izložba realizuje a posebno bi se zahvalio jednoj humanističkoj komuni u Italiji, koja se zove San Patrignano. Izložba na neki način i posvećena tim ljudima koji tamo žive i rade“, kazao je autor Damir Murseljević.

Izložba fotografija Damira Murseljevića
Izložba fotografija Damira Murseljevića

Izložba se može pogledati narednih deset dana.

Damir Murseljević je rođen 1979. godine u Podgorici.Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na Odsjeku za grafički dizajn. U ljeto 2001. godine učestvovao je u radionici stripa na Cetinju, koju je vodio istaknuti francuski dizajner Pascal Rabaté, i napravio strip ”Tago Mago na Hot Rock” objavljen 2002. godine i predstavljen u gradu Angoulême, u Francuskoj, na Međunarodnom festivalu stripa. Ljubav prema fotografiji rodila se još na samom početku studija, i vremenom prerasla u njegov glavni umjetnički izražaj. Priredio je tri samostalne izložbe fotografija (2007. i 2009. u Podgorici i 2007. u Kotoru) i učestvovao na nekoliko kolektivnih. U proljeće 2015. godine realizovao je audio-vizuelni multimedijalni projekat pod nazivom ”Life’n’perspectives on abstract travels of a genuine crossover“ koji je predstavio autorov fotografski rad od 2000. godine. Damir je bio jedan od dva predstavnika

Crne Gore na drugim Svjetskim umjetničkim igrama ”World Art Games 2015, septembra ove godine u Bratislavi, Slovačka. U okviru Međunarodnog festivala alternativnog teatra FIAT 2015 održanog u Podgorici, predstavio je radove iz serije ” Analog troublebath ”. Proteklih 15 godina Damir je posvetio i marketingu, pozorištu, filmskoj kritici, radijskoj produkciji, a u poslednje vrijeme i socijalnom radu.

Najčitanije