16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Vila Divica u gradu vile Alkime“ izložba – Koncert klape „Sv. Juraj“

Photo: Boka News
Photo: Boka News

U Pomorskom muzeju Crne Gore u subotu 18. oktobra 2014. godine u 19 sati kao plod saradnje između Centra za kulturu grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, biti će otvorena izložba pod nazivom „Vila Divica u gradu vile Alkime“. Ova dva grada povezuje istorijski događaj bitke kod Lepanta u kojoj su sudjelovale krčka i kotorska ratna galija.

Otvaranje izložbe biti će popraćeno nastupom klape Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“.

Nastup klape Hrvatske ratne mornarice u kotorskoj bazilici-katedrali Sv. Tripuna u nedjelju 19. oktobra 2014. godine u 19 sati ima u sebi dvostruku simboliku. Prva je u tome što klapa nosi ime prvotnog zaštitnika kotorske biskupije sv. Jurja kojega je 809. godine zamijenio sv. Tripun, a druga je u činjenici da se njen nastup održava u mjesecu listopadu-oktobru, kojega katolička Crkva na poseban način posvećuje Bogorodici.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Sedmoga dana toga mjeseca, proslavlja se blagdan Gospe od Rozarija kojega je ustanovio papa Pio V. nakon Lepantske bitke, koja se dogodila na taj dan 1571. godine. U njoj je sudjelovalo preko 500 galija i 150.000 ljudi. Bio je to sukob kršćanske lige, s jedne i turske sile s druge strane. U toj bitci je sudjelovala i kotorska ratna galija „Sv. Tripun“ pod komandom Jeronima Bizantija. Na galiji je bilo nešto preko 250 ljudi. Svi su izginuli, „ne bez slave svoje i svoga grada“ kao i sedam peraštana čuvara mletačke ratne zastave, na komandnom ratnom brodu admirala Sebastiana Veniera.

Kao sjećanje na tu pobjedu kršćanskog oružja papa Pio V. je odredio da se u sumrak svakoga dana zvoni u čast Bogorodici u svim katoličkim crkvama svijeta kao sjećanje na pobjedu i poginule u toj zadnjoj velikoj bitci u kojoj su sudjelovali brodovi na vesla. U bitci je poginulo s jedne i druge strane u jednom danu oko 50.000 ljudi.

Među njima kao rob veslač na turskoj galiji i barski nadbiskup Ivan Bruno.

Ovaj koncert marijanskih duhovnih pjesama, biti će posvećen učesnicima te bitke. A pjesme Bogorodici u čast, koje će klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ pjevati, a prisutni slušati, neka budu naša zajednička molitva za sve poginule u toj bitci.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije