10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Viktor Lenac“ pliva u novcu – JBB odbrojava posljednje dane

Bijela - JBB foto Boka News
Bijela – JBB foto Boka News

Dok „Jadransko brodogradilište“ Bijela (JBB) praznih dokova i pustih hala, odbrojava svoje posljednje dane jer je Vlada odlučna u namjeri da likvidira brodogradnju u Boki u korist razvoja jahtinga, nekada glavni konkurent JBB na istočnoj obali Jadrana, remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ iz Kostrene kod Rijeke, bilježi neke od najboljih poslovnih rezultata u svojoj istoriji.

„Lenac“ je tako treći kvartal ove godine, prema izvještaju zagrebačkog „Poslovnog dnevnika“, završio sa ostvarenim ukupne poslovnim prihodom od 436,2 miliona kuna (57,7 miliona eura), što je 93 posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit na kraju septembra iznosila je 20,8 miliona kuna (2,75 miliona eura). Ostvarena dobit je čak 57 puta veća nego u istom periodu lani.

Članica Uprave “Lenca” Sandra Uzelac u izjavi za Hinu, istakla kako je riječ o istorijskim rezultatima, jer u posljednjih 20-ak godina nije ostvaren takav nivo prihoda i dobiti. U poslovodstvu tog remontnog brodogradilišta očekuju da bi do kraja godine ukupni prihodi “Lenca” mogli doseći 65 milijuna eura.

Brodogradilište “Viktor Lenac”, koje zapošljava gotovo 500 radnika, nema značajnijih teškoća u podmirenju obaveza, skraćeni su rokovi plaćanja dobavljačima, te se sve obaveze prema državi, bankama i radnicima podmiruju bez kašnjenja. U tom brodogradilištu je tokom prvih devet mjeseci ove godine obavljeno 57 remonta brodova, a krajem septembra radilo se na još 11 remonta, vrijednih više od dva miliona eura.

Viktor Lenac
Viktor Lenac

Sa druge strane, u JBB polako odumire jer je od 1.jula na snazi stečajni postupak uveden na zahtjev Poreske uprave, bez naznaka da će iz tog procesa nekada najjače remontno broodgradilište na istočnoj obali Jadrana izaći makar i djelimično ličeći na firmu koja je uspješno radila 88 godina. Vlada Crne Gore inače, već duže vrijeme bezuspješno pokušava da JBB proda na tenderima, a sada je u opticaju prodaja njegove imovine partnerima kanadskog biznismena Pitera Manka koji namjerava da na prostoru JBB ugasi klasičnu brodoremontnu djelatnost i otvori manji centar za remont jahti, dopunjujući tako ponudu svoje obližnje marine Porto Montenegro u Tivtu. Uprkos tome što su im dokovi, do uvođenja stečaja, stalno bili puni brodova na kojima su se radili remonti i što su neke velike kompanije poput italijanskog MSC-a iskazale interesovan je za dugoročnu saradnju i remont svoje brojne flote u Bijeloj, JBB je posljednjih nekoliko godina konstantno bilježio gubitke, što je bio i okidač Vladinim zvaničnicima da konstatuju da “brodoremont u Bijeloj nema perspektivu” i da firmu osnovanu 1927, treba ugasiti u korist malog remontnog centra za jahte koji će upošljavati daleko manje radnika.

Jadransko brodogradilište Bijela
Jadransko brodogradilište Bijela

Oni su to već uradili 2007 sa tivatskim vojnim brodogradlištem Arsenal koje je prodato Manku i srušeno da bi kanadski biznismen na tom mjestu gradio marinu i luksuzne nekretnine za prodaju na tržištu, čime je izgubljeno 490 radnih mjesta. Uz stečaj koji je 1.jula uveden u JBB, u crnogorskoj brodograđevnoj industriji je tako u proteklih osam godina izgubljeno skoro 900 stalnih radnih mjesta, većinom zanatskih I stručnih inženjerskih profila koja se više ne mogu supstituisati u aktuelnoj strukturi privrede naše države, orijentisanoj na usluge I turizam.

Krivične prijave protiv rukovodilaca JBB

MANS je početkom septembra državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv 14 lica, koji su u prethodnih šest godina obavljali najviše funkcije u upravljačkoj strukturi kompanije JBB. Prijavom su obuhvaćeni bivši predsjednici i članovi Odbora direktora kompanije Stanko Zloković, Savo Parača, Asim Telaćević, Vladimir Vukmirović, Radoica Luburić, Vladimir Žmukić, Veljko Zarubica, Aleksandar Tičić, Dragan Mitrović, Mijat Jocović, Ivana Vojinović i Maja Baćović, kao i dva bivša izvršna direktora Petar Zvicer i Petar Tušup.

Oni se sumnjiče za krivično djelo prouzrokovanje stečaja, odnosno da su nesavjesnim i nezakonitim vođenjem poslovanja u brodogradilišnoj kompaniji, suprotnim dobrim poslovnim običajima i pažnji dobrih privrednika, prouzrokovali stečaj, čime je nastupila materijalna šteta za zaposlene radnike i akcionare preduzeća. Krivično djelo prouzrokovanje stečaja iz člana 273. Krivičnog zakonika Crne Gore postoji kada odgovorno lice neracionalnim trošenjem sredstava ili njihovim otuđenjem u bescjenje, prekomjernim zaduživanjem, preuzimanjem nesrazmjernih obaveza, lakomislenim zaključivanjem ugovora sa licima nesposobnim za plaćanje, propuštanjem blagovremenog ostvarivanja potraživanja, uništenjem ili prikrivanjem imovine, ili drugim radnjama suprotnim savjesnom poslovanju prouzrokuje stečaj i time drugog ošteti. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a ukoliko je učinjeno iz nehata onda je kazna zatvor od tri mjeseca do tri godine.

Najveći prihod od remonta ratnih brodova

Da je priča Vladinih zvaničnika da Arsenal ne može opstati jer nema tržište za remont ratnih brodova bila netačna, pokazuje i činjenica da je “Viktor Lenac” najveći dio svog ovogodišnjeg rekordnog prihoda, ostvario remontom upravo ratnih brodova. I to samo jednog jedinog – USS “Mount Whitney”, komandnog broda američke Šeste flote koja dejstvuje u Mediteranu. Umjesto prvobitno ugovorenih 20,9 miliona dolara, na remontu tog broda hrvatsko brodogradilište je, zbog povećanog obima radova, ostvarilo prihod veći od 30 miliona dolara. Značajan dodatni prihod od 27,4 miliona kuna (3,62 miliona eura) ostvaren je i od najma drugog broda za smještaj članova američke posade, tokom izvođenja radova na “Mount Whitneyu”.

Sa druge strane, ekipa od dvadesetak bivih radnika i inženjera tivatskog Arsenala koji sada rade za jednu srbijansku firmu, proteklih mjeseci u Mombasi u Keniji je privela kraju posao vrijedan skoro 5 miliona dolara na remontu i prenaoružavaju patrolnog broda “Jasiri” Ratne mornarice Kenije.

Najčitanije